Καταστροφή του Messenger με πρόσκρουση στην επιφάνεια του Ερμή
Ο Ερμής είναι ένας πολύ σημαντικός πλανήτης από πολλές απόψεις και επίπεδα συνείδησης. Αρχικά είναι ο πλανήτης που μαζί με τον Δία κινούν το σύνολο της εμπειρίας όσων βρίσκονται στην εμπειρία του Μεταβλητού Σταυρού. Στην συνέχεια είναι ο πλανήτης του ξεκινήματος της φωτισμένης από τον Νου ζωής, όταν η νόηση αρχίζει να παίζει βιωματικό ρόλο στην ζωή κάποιου. Σε ένα επόμενο στάδιο είναι ο Μεγάλος Δάσκαλος των Μυστηρίων και των μυήσεων, ο καθοδηγητής της Ενόρασης, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος όπως αναφερόταν στην αρχαιότητα κάποιες φορές. Στο πρώτο στάδιο βιώνεται μέσα από την εξωτερική κυριαρχία του στα ζώδια των Διδύμων και της Παρθένου. Στο δεύτερο στάδιο μέσα από την εσωτερική κυριαρχία του στον Κριό και στο τρίτο στάδιο μέσα από την ιεραρχική κυριαρχία του στο ζώδιο του Σκορπιού.
Η διαστημική συσκευή Messenger εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2004 και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2011. Παρόλο που η αποστολή του είχε ολοκληρωθεί το 2012, διατηρήθηκε σε τροχιά για ακόμα τρία χρόνια. Συνολικά έμεινε σε τροχιά 8 ημέρες του Ερμή, ή 1.504 ημέρες γήινες και οδηγήθηκε στην καταστροφή του με πρόσκρουση επάνω στον πλανήτη Ερμή την Πέμπτη 30 Απριλίου 15:26 EDT(22:26 ώρα Ελλάδας). Ίσως εμείς που ασχολούμαστε με τα ουράνια σώματα με ένα διαφορετικό τρόπο από ότι οι σημερινοί επιστήμονες, να έχουμε διαφορετικές ευαισθησίες, αλλά νομίζω όπως και να έχει, το συμβάν αυτό δεν παύει για οποιονδήποτε άνθρωπο να θέτει άλλη μία φορά το ζήτημα των σκουπιδιών που δημιουργούμε σε χώρους εκτός του πλανήτη μας. Η νοοτροπία να πετάνε τις διαστημικές συσκευές επάνω στους πλανήτες όταν τελειώσει η ενέργεια που διαθέτουν, είναι κάτι που δείχνει την ιδέα αντιμετώπισης των εξωπλανητικών χώρων, σαν ένα μεγάλο δοχείο απορριμμάτων, όπως κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε για τον ίδιο τον πλανήτη μας. Τα διαστημικά σκουπίδια είναι κάτι που φανερώνει την κατά βάθος λαθεμένη άποψη που συνεχίζει να έχει ο άνθρωπος. Η διαστημική συσκευή Messenger 512 τόνων βάρους είναι η πρώτη που ρίχνεται επάνω στον πλανήτη Ερμή. Η πτώση της επάνω στον Ερμή με ταχύτητα 14.080 χλμ/ω θα δημιούργησε μια τεράστια έκρηξη, όπως λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες και θα έχει δημιουργήσει ένα κρατήρα περίπου 15 μέτρων. Βέβαια ο Ερμής είναι όπως δείχνουν οι φωτογραφίες γεμάτος κρατήρες από την πτώση στην επιφάνεια του αστεροειδών, μετεωριτών κλπ. Αλλά τα υλικά από το οποίο ήταν φτιαγμένο το όχημα Messenger και ειδικά με τις τεχνολογίες δημιουργίας συνθετικών και μη ανακυκλούμενων υλικών, όπως και να έχει, αποτελούν ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί. Πως θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε στις νέες γενιές το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος, όταν οι υποτιθέμενες ανώτερες ανθρώπινες επιτεύξεις διαπνέονται από τέτοιες απόψεις; Γιατί να μην πετάξει αύριο κάποιος ένα πλαστικό μπουκάλι στη θάλασσα; Όταν αυτοί που είναι στην αιχμή υποτίθεται του ανθρώπινου πολιτισμού, διδάσκουν την εγωιστική φιλοσοφία της ιδιοτέλειας; Τι μπορεί να δημιουργήσει το πέταγμα του Messenger στην επιφάνεια του Ερμή; Ποιος ασχολείται με αυτό το θέμα;
Μέσα σε αυτόν τον προβληματισμό κάνουμε τον χάρτη του ουρανού της στιγμής της πρόσκρουσης του Messenger στον Ερμή, γιατί η αστρολογία είναι όπως έχουμε πει και άλλες φορές, η συνθετική όλων επιστήμη και μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για κάθε τι, αρκεί να μπορούμε να διαβάσουμε τα σύμβολα της. Έτσι παραθέτουμε ένα χάρτη της στιγμής του τέλους της διαστημικής συσκευής, με τόπο την Washington DC που είναι τα κεντρικά της NASA, αν και η οικοθεσία εκ πρώτης όψεως δεν μας ενδιαφέρει και τόσο. Επιλέξαμε για τον συγκεκριμένο χάρτη τον αστρικό ζωδιακό του Fagan επειδή πιστεύουμε ότι αποδίδει καλύτερα τις ποιότητες ενός τέτοιου συμβάντος.
Δεν κάναμε κάποια εκτεταμένη μελέτη του φαινομένου αυτού, που το θεωρούμε ένα σημείο σταθμό στην ιστορία του πλανήτη Ερμή, αλλά και για την ιστορία της ανθρωπότητας και την σχέση της με τον Ερμή. Παραθέτουμε όμως τον χάρτη για την διαισθητική άσκηση όσων μπορούν και διαβάζουν τους αστρολογικούς χάρτες και για μελλοντική αναφορά.
Τα στοιχεία που εμείς θεωρήσαμε σημαντικά και δίνουν μια οπτική- μία περιγραφή- του συμβάντος είναι τα εξής:
- Ο Πλούτωνας κάνει τετράγωνο με τον Ουρανό
- Ο Ποσειδώνας κάνει τετράγωνο με τον Κρόνο
- Ο Ουρανός κάνει ενάμιση τετράγωνο με τον Κρόνο
- Ο Ερμής κάνει αντίθεση με τον Κρόνο και σύνοδο με τον Άρη
- Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τις Πλειάδες
- Ο Ωροσκόπος είναι στον Λέοντα και σε σύνοδο με την Λίλιθ
Οι γωνίες των μεγάλων πλανητών κυριαρχούν αυτό τον καιρό και δημιουργούν ένα γενικό περιβάλλον. Ο Ποσειδώνας σε τετράγωνο με τον Κρόνο φέρνει τριβές, που κρίνουν το ποιες νέες απόψεις που δημιουργούν συνειδησιακή διεύρυνση, μπορούν να υιοθετηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή. Κατεστημένες δομές αντιδρούν με την ιδιοτελή στάση τους που δυσκολεύουν την αποδοχή νέων πιο ανιδιοτελών απόψεων-θέσεων που θα υπηρετούν το γενικό περισσότερο παρά το προσωπικό. Γεγονότα που φανερώνουν τις πιέσεις να αφομοιωθούν αναδυόμενα θέματα που αφορούν την οικολογία, τον ανθρωπισμό, νέες ιδεολογικές και πολιτικές κατευθύνσεις κ.α.
Ο Πλούτωνας σε τετράγωνο με τον Ουρανό ωθεί σε έκφραση την ισχυρή ενέργεια επιβολής από το ατομικό, αλλά και το ομαδικό επίπεδο. Από την μία μπορεί να δείχνει διόγκωση των δυνάμεων χειραγώγησης και από την άλλη την έντονη ενεργοποίηση των ανθρώπων που τους ωθεί στην δυνατότητα έκφρασης δυναμικών γεγονότων μαζικής όσο και ατομικής σημασίας.
Ο Ερμής σε αντίθεση με τον Κρόνο είναι μια όψη μικρότερης χρονικής διάρκειας και θα λέγαμε είναι χαρακτηριστική του συγκεκριμένου συμβάντος. Δείχνει μια πολύ υπολογιστική και μηχανιστική αντιμετώπιση θεμάτων. Την πιθανή δυσκολία και ακόμα και την διακοπή των επικοινωνιών. Μπορεί ακόμα να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός ερευνητικού έργου με επίσημες ακαδημαϊκές φιέστες. Ο αρχηγός της αποστολής βραβεύθηκε με το ανώτατο μετάλλιο των επιστημών από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ακόμα όμως η γωνία αυτή διαθέτει και προς την ιδιοτελώς υπολογιστική διάθεση της σκέψης, παραβλέποντας την αλήθεια μπροστά στο ιδιωτικό συμφέρον.
Ο Ερμής είναι σε σύνοδο με τις Πλειάδες, τους αστέρες με τους οποίους έχει περισσότερο από κάθε άλλον σχέση. Αυτό σηματοδοτεί ότι υπάρχει σίγουρα μία σημαντικότητα στο γεγονός. Ότι πρόκειται για ένα γεγονός που καταγράφεται με έντονο τρόπο στην ιστορία της σχέσης του συστήματος μας με το σύστημα των Πλειάδων, μέσω του ιδιαίτερου μάλιστα συνδέσμου μας του Ερμή. Με κάποιες άλλες φράσεις θα λέγαμε ότι πρόκειται για γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο από τους Μεγάλους Νόες. Αυτό όχι μόνο επειδή συνέβη στον Ερμή, αλλά παρατηρείται γενικά η μορφή αυτή της ανάπτυξης των σημερινών επιστημών. Οι Πλειάδες είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα συστήματα αστέρων που σχετίζονται με την διαβίωση και την εξέλιξη του δικού μας συστήματος, όπως έχουμε πει και άλλη φορά.
Στην παραδοσιακή αστρολογία η σύνοδος του Ερμή με τις Πλειάδες θεωρείται μεταξύ άλλων ότι μπορεί να σηματοδοτεί την απώλεια περιουσίας, αποτυχία επιχειρήσεων, απογοητεύσεις κάθε είδους, αλλά και προβλήματα στην όραση (σταματήσαμε να ‘βλέπουμε’ τον Messenger;) κ.α. Ο Πτολεμαίος θεωρούσε ότι οι Πλειάδες είναι της φύσης της Σελήνης και του Άρη, θέση που είναι ακόμα και σήμερα σεβαστή στον χώρο της παραδοσιακής αστρολογίας. Παράξενη όντως άποψη αν λάβουμε υπ’ όψη ότι σύμφωνα με τις νεότερες αποκαλύψεις του χώρου της εσωτερικής αστρολογίας η Σελήνη ανήκει στην 4η ακτίνα όπως και ο Ερμής. Απ’ την άλλη ο Ερμής μοιράζεται την διακυβέρνηση των βασικών «Αρειανικών» ζωδίων τον Κριό και τον Σκορπιό με τον Άρη εναλλάσσοντας την διακυβέρνηση τους. Κάποια βαθιά διαίσθηση βλέπουμε να ενώνει τις ενοράσεις του Πτολεμαίου με την αλήθεια εκφρασμένη με διαφορετικό τρόπο στην δική μας εποχή. Ο Ερμής σχετίζεται με τις Πλειάδες καθώς ο θεός Ερμής είναι γιος της Μαίας, που είναι μία των Πλειάδων. Επιπλέον ο Ερμής κάνει σύνοδο με τον Άρη εντείνοντας την όλη ατμόσφαιρα της επικράτειας Πλειάδων – Ερμή – Άρη και ωθώντας σε δράση που σημαίνει την δημιουργία έντονων συμβάντων στην Ερμική επικράτεια.
Τα πράγματα παίρνουν μια ιδιαίτερη τροπή αν δούμε τον ηλιοκεντρικό χάρτη του γεγονότος.
Σε αυτόν το χάρτη βλέπουμε ότι ο Άρης σε σύνοδο με τις Πλειάδες κάνει όψη αντίθεσης με τον Κρόνο, ενώ η Αφροδίτη σε σύνοδο με τον Βασιλίσκο τετραγωνίζει τους δύο δημιουργώντας Ταυ. Η Αφροδίτη όμως βρίσκεται σε ανοικτή σύνοδο με τον Ερμή μέσω του Δία. Στον σχηματισμό συμμετέχει ο Ποσειδώνας με την αντίθεση του στην Αφροδίτη. Αξιοσημείωτο είναι το τρίγωνο του Ουρανού που σχετίζεται ευρύτερα με τον χώρο των επιστημών και της τεχνολογίας με τον Ερμή, και τον αστεροειδή των στρατηγικών επιλογών Παλλάς, ενώ κάνει όψη 135° με την Αφροδίτη, 45° με τον Άρη, 135° με τον Κρόνο και τετράγωνο με τον Πλούτωνα, λειτουργώντας έτσι σαν ο κεντρικός πλανήτης που συναρμολογεί σε μία ενότητα τα σημαντικότερα στοιχεία του χάρτη. Οι εντάσεις που δημιουργούνται από την σχέση του με τον Άρη, τον Κρόνο και τον Πλούτωνα βρίσκουν εντόνωση στην επιλογή (Παλλάς) να ριχτεί ο δορυφόρος Messenger στον Ερμή.
Για τα αποτελέσματα της αποστολής του Messenger η NASA λέει ότι πήραν δεδομένα 10 terabytes για μελέτη. Στον επόμενο πίνακα δείχνονται συνοπτικά κάποιοι αριθμοί που σχετίζονται με τον Messenger, ενώ εδώ υπάρχει άρθρο της NASA.
Η δημιουργία απορριμμάτων στο διάστημα είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί, όταν μάλιστα αναλογιστούμε το τι έχει συμβεί με το θέμα των σκουπιδιών πάνω στον πλανήτη μας. Είναι ένα θέμα που μας λυπεί και κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε ένα σχετικό γεγονός, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει άλλη μία φορά. Η παραγωγή σκουπιδιών είναι ένας τρόπος που προκύπτει από αυτόν καθαυτό τον σημερινό πολιτισμό μας. Ο πολιτισμός και οι τρόποι του δημιουργούν σκουπίδια παντού. Πρόκειται για μία αρνητική δραστηριότητα σχετιζόμενη με τον πλανήτη Ουρανό, που θα κληθούμε αργά ή γρήγορα να πληρώσουμε το τίμημα της αρνητικής αυτής δραστηριότητας. Υπάρχει άλλος τρόπος; Η αλλαγή τρόπου δράσης των επιστημών και του πολιτισμού συνολικά, θα σήμαινε σαν μονόδρομος ότι θα εμποδιζόταν η εξέλιξη; Οι προβληματισμοί για την χρησιμότητα και τον τρόπο χρήσης των μηχανών πρέπει να ενταθούν. Δεν είμαστε ενάντιοι στην δημιουργία εργαλείων και μηχανών. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει πρωτίστως αγαθή διάθεση και σεβασμός προς τα πάντα. Ένα θέμα που μπορεί να μοιάζει δύσκολο στην αντιμετώπιση του και που παραμένει αιωρούμενο, είπαμε να μοιραστούμε μαζί σας, για την επικοινωνία του προβληματισμού που περιέχει, με αυτό τον τρόπο.