Η Έκτη Ακτίνα και οι εκπρόσωποί της, Ποσειδώνας και Άρης


Δημoσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Απρ 2025 στις 15:11

Ο Ποσειδώνας περνάει στον Κριό που έχει κυβερνήτη των εξωτερικών (υλικών) υποθέσεων, τον Άρη. Οι δύο πλανήτες εκφράζουν και διαχειρίζονται τις υποθέσεις της έκτης ακτίνας, ανήκουν σ’ αυτήν. Με την ευκαιρία των πρόσφατων προβληματισμών μας με το πέρασμα του Ποσειδώνα στον Κριό, ας δούμε λίγο τι είναι αυτή η Έκτη Ακτίνα που έχει δύο τόσο διαφορετικούς πλανήτες ως λειτουργούς.

Η αντιθετικότητα στην έκτη ακτίνα

Ο Ποσειδώνας διαλύει και ο Άρης (κυβερνήτης του Κριού) διεκδικεί. Στην παραδοσιακή αστρολογία, αντιμετωπίζονται σαν αντιθετικές δυνάμεις. Ο Ποσειδώνας επιδιώκει την ενότητα και την παράδοση – υπέρβαση του εγώ, ενώ ο Άρης επιδιώκει τη διαφοροποίηση του εγώ και τη θεληματική δράση του.

Οι δύο πλανήτες είναι κυβερνήτες του κέντρου του Ηλιακού Πλέγματος. Στον μέσο άνθρωπο ο Άρης και ο Ποσειδώνας για τους αφυπνισμένους και ευαισθητοποιημένους ψυχικά και πνευματικά.

Ο Άρης είναι ο συνολικός κυβερνήτης της προσωπικότητας με τις επιθυμίες της σαν βουκέντρα των πράξεων. Ο Ποσειδώνας, όταν ενεργοποιείται σαν κυβερνήτης του κέντρου αναλαμβάνει τη διάλυση των μορφοπλασιών και μοτίβων της προσωπικότητας για την αποκατάσταση της ελεύθερης ροής της ενέργειας προς το αμέσως επόμενο κέντρο της καρδιάς.

Ο ρόλος του Δία και της Δεύτερης Ακτίνας

Αποσκοπεί στο συνειδητό άνοιγμα της καρδιάς σαν κέντρο σοφίας, σαν το κέντρο αντίληψης του ανθρώπου που ενώνει με την πέραν το μικρού εγώ, συνείδηση της ψυχής. Ο Δίας της δεύτερης ακτίνας διαθέτει την ενέργειά του στους πλανήτες της έκτης. Με τη δράση του Ποσειδώνα αποκαθίσταται και η θεία Δικαιοσύνη. Η ενέργεια επιστρέφει στην καρδιά που κυβερνήτης των πιο ψυχικά ευαίσθητων, είναι ο Δίας.

Οπότε όπως είναι φυσικό, οι δύο πλανήτες έχουν αντιθετικό έργο. Ο Ποσειδώνας στην ουσία πρέπει να διαλύσει τα οχυρά, τα τείχη περιχαράκωσης του Άρη τροφοδοτώντας την υπέρβαση του ‘εγώ’ και στηρίζοντας το ‘εμείς’.

Η δραστικότητα, σφραγίδα της έκτης ακτίνας

Η έκτη ακτίνα είναι μια ακτίνα δράσεως, θα λέγαμε η πλέον δραστική – ενεργητική. Οπότε και οι δύο πλανήτες της διέπονται από μεγάλη ενεργητικότητα. Για τον Άρη αυτό είναι κατανοητό. Είναι ο πιο δραστήριος και ενεργητικός πλανήτης.

Από εκεί μπορούμε να αντιληφθούμε ότι και ο Ποσειδώνας είναι εξ ίσου ενεργητικός.  Μιας και σαν πλανήτης είναι πολύ νέος και ουσιαστικά άγνωστος για την αντίληψή μας (έχει ανακαλυφθεί πολύ πρόσφατα) αυτή η αναλογία μπορεί να είναι χρήσιμη. Ο Άρης έχει ιστορία αμνημονεύτων χρόνων στην αστρολογία, αλλά και τους άλλους τομείς της ανθρώπινης νόησης.

Ο λόγος της Αριθμοσοφίας

Σε αυτό το σημείο ας δούμε τι έχει να μας πει η Αριθμοσοφία για την Εξάδα και ας προσπαθήσουμε να αντλήσουμε κάτι για τη δραστική δομή της Έκτης Ακτίνας.

Η Εξάδα που διέπει την Έκτη ακτίνα, αποτελείται συμβολικά από δύο ανεστραμμένα ισόπλευρα τρίγωνα. Είναι το σύμβολο του Εξάγραμμου. Από αυτό το σύμβολο και μόνο μπορεί ο καθένας να δει ότι στην Εξάδα υπάρχει η αντιθετικότητα.

Ένα τρίγωνο έχει την κορυφή στραμμένη προς τα άνω και το άλλο, αντίθετα, προς τα κάτω. Δύο σκοποί, δύο τύποι οργάνωσης, δύο τρόποι που φθάνουν στην εναρμόνισή τους, στη φιλία τους μέσα από την Ανάμειξη (κατ’ έγκρασιν – 2×3 = 6 – μέσω πολλαπλασιασμού) και όχι μέσα από την Συνύπαρξη, όπως μας δίνεται στην Πεντάδα (κατά παράθεσιν – 2+3 =5 – μέσω πρόσθεσης).

Ο σκοπός της Έκτης Ακτίνας

Ο σκοπός λοιπόν της αντιθετικότητας της έκτης ακτίνας είναι η ανάμειξη του Άρη με τον Ποσειδώνα. Δεν ζητείται η κατάργηση του κόσμου του εγώ, αλλά η μετάπλασή του σε κάτι συνεργάσιμο με τις ανώτερες τάσεις του Ποσειδώνα. Το σταμάτημα του μπλοκαρίσματος του δρόμου ροής της ενέργειας προς την καρδιά.

Επιδιώκεται η κατώτερη προσωπικότητα να γίνει καλός αγωγός της κατεύθυνσης της ψυχής, του πνεύματος και όχι να πάψει να υπάρχει, να καταστραφεί. Η φιλίωση, η ειρήνη, ο γάμος είναι μερικά από τα προσηγορικά ονόματα της Εξάδας και είναι αυτό το επιδιωκόμενο.

Η διάλυση των παλαιών μορφών της Βούλησης

Ο Ποσειδώνας δεν καταστρέφει την ακατέργαστη θέληση του Άρη στον Κριό – διαλύει τα εγωιστικά κίνητρά του, την ιδιοτέλεια, τη γοητεία του. Αυτή η διαδικασία καθαρίζει τις κατώτερες φωτιές, ώστε η ηλεκτρική φωτιά – ο Ουρανός (ιεραρχικός-  πνευματικός κυβερνήτης) – να κατέβει και να λειτουργήσει μέσα από το εξαγνισμένο πεδίο.

Στα γεγονότα  

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι πάντα ιδανικά και εν τω μεταξύ η αντιθετικότητα των δύο δυνάμεων φυσικό είναι να αναδείξει εντάσεις και συγκρούσεις, ειδικά στον χώρο των συνειδητοποιήσεων, αλλά όχι μόνον. Έχουν μεγάλο δρόμο να διανύσουν οι δύο πλανήτες μέσα στον άνθρωπο σαν συλλογικότητα και σαν μονάδα. Τι μπορεί λοιπόν να φέρει αυτή η συνύπαρξη των τάσεων των δύο πλανητών; Ο Ποσειδώνας των υδάτων μέσα στο πύρινο έδαφος του Άρη (Κριός).

Ανάδυση της συλλογικής επιθετικότητας

Η είσοδος του Ποσειδώνα στον Κριό μπορεί να διαλύσει την καταπίεση της επιθετικότητας και της οργής που κρατήθηκε κάτω από την επιφάνεια κατά τη διάρκεια της παραμονής του στους Ιχθείς. Αλλά ο Ποσειδώνας δεν κατευθύνει αυτή την ενέργεια – την εκθέτει. Και χωρίς σαφή πνευματικό προσανατολισμό, μπορεί να διαρρεύσει ως σύγχυση, φανατισμός, συμπεριφορές μάρτυρα ή βίαιος ιδεαλισμός.

Παραμόρφωση της βούλησης

Όταν η ενέργεια του Άρη (Κριός) δέχεται την επιρροή του Ποσειδώνα, μπορεί να έχουμε τα επόμενα αποτελέσματα:

  • αυτοθυσία χωρίς διαύγεια (συμπλέγματα μάρτυρα).
  • Εύκολα κάποιος παραπλανάται (πολεμώντας ψευδαισθήσεις ή χειραγωγούμενες αιτίες)
  • Υπερ-ιδεαλιστής (σταυροφορίες βασισμένες στη γοητεία και όχι στην αλήθεια)

Αυτό είναι ένα ασταθές έδαφος. Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει με λιγότερα.

Πνευματοποίηση της σύγκρουσης

Σε ένα ανώτερο επίπεδο, αυτή η διέλευση καλεί την ανθρωπότητα να μετακινηθεί από τη θέληση του κατώτερου εγωισμού, στη θέληση της ψυχής. Ο Ποσειδώνας προκαλεί τον Άρη να αφήσει τις προσωπικές κατακτήσεις και να αναλάβει την πνευματική μάχη: τον εσωτερικό πόλεμο, τον πόλεμο για το ανώτερο όραμα. Σε αυτό θα συμβάλλει ο Ερμής, εσωτερικός κυβερνήτης του Κριού.

Ας λάβουμε υπόψη ότι:

«Βγαίνω μπροστά και από το πεδίο του νου, κυβερνώ».

Αυτό είναι το μάντραμ για τον Κριό – μια οδηγία της ψυχής. Έτσι, ναι, ο Ποσειδώνας στον Κριό μπορεί να γίνει αφορμή και να προκαλέσει συγκρούσεις, αλλά προσφέρει επίσης έναν νέο τρόπο άσκησης της εξουσίας – μέσω της συμπόνιας, της θυσίας και της ενότητας της συνείδησης.

Το μυστικό περιέχεται και αυτό στο μάντραμ. ‘Από το πεδίο του νου κυβερνώ’ μας λέει. Δηλαδή πρέπει να αναλάβει τη διαχείριση της ζωής μας η νόηση, ο νοητικός έλεγχος. Μας παροτρύνει δηλαδή να αφυπνίσουμε τον Ερμή ως ψυχικό κυβερνήτη του Κριού.

Σημειωτέον ότι κατά την πρώτη είσοδο του Ποσειδώνα στον Κριό, ο Ερμής βρισκόταν ανάδρομος στην τελευταία μοίρα των Ιχθύων. Μία δεινή μοίρα που αποτελεί όχι μόνο την τελευταία μοίρα των Ιχθύων, αλλά και ολόκληρου του ζωδιακού.

Καλεί λοιπόν στη φάση αυτή της προετοιμασίας και δοκιμαστικής εισόδου στον Κριό, να αντιμετωπίσουμε όλα τα θέματα του παρελθόντος μας. Ο Ερμής στην τελευταία μοίρα του ζωδιακού και ανάδρομος δείχνει τι έχει να αντιμετωπίσει η νόησή μας. Που είναι όλα τα συναισθηματικά και συμβολικά κατάλοιπα ολόκληρου του ζωδιακού κύκλου. Δείχνει έτοιμος αναλάβει δράση και να μεταφέρει ένα τελευταίο μήνυμα πριν εισέλθει ξανά στον Κριό. Το μήνυμα της εργασίας που πρέπει να γίνει.

Μια βαθύτερη οπτική

Ο Ποσειδώνας διαλύει πρότυπα που διέπονται από τον Άρη. Ο Άρης κυβερνά τη φύση της επιθυμίας του ηλιακού πλέγματος και η ανώτερη λειτουργία του Ποσειδώνα είναι να τη μετουσιώνει σε ζήλο, σε δράση με επίκεντρο την καρδιά.

Έτσι, το ερώτημα γίνεται:

  • Μπορεί η ανθρωπότητα να μάθει να εγκαταλείπει τις γοητείες της θέλησης του μικρού εγώ και να διοχετεύει την ενέργεια προς την ομαδική υπηρεσία;
  • Μπορούν οι συγκρούσεις να μετουσιωθούν σε πνευματική προσπάθεια;
  • Ή θα αντισταθούμε, συλλογικά, στη διάλυση και θα διπλασιάσουμε τον πόλεμο που βασίζεται στο μικρό εγώ;

    Σύνοψη: η έκτη ακτίνα του Ποσειδώνα και του Άρη

    Επειδή το θέμα είναι πολύ σημαντικό αφενός εξαιτίας του νέου αυτού πλανήτη Ποσειδώνα και λόγω της επερχόμενης νέας δημιουργικής φάσης του με το πέρασμα του στο εναρκτήριο ζώδιο του Κριού, θα κάνουμε μία σύνοψη, μια ανακεφαλαίωση με επίκεντρο του δύο πλανήτες και την Έκτη ακτίνα.

    Η ένταση της αντιθετικότητας

    Τόσο ο Ποσειδώνας όσο και ο Άρης μεταδίδουν την Έκτη Ακτίνα, αλλά εκφράζουν πολύ διαφορετικές οκτάβες της.

    ΑΡΗΣ – Κατώτερη 6η ακτίνα

    • Φανατισμός για το προσωπικό ιδεώδες
    • Επιθυμία να πολεμήσει κανείς για έναν σκοπό, συχνά με βάση το εγώ του
    • Ισχυρός στα πρώτα στάδια του Μονοπατιού – αφοσίωση στη μορφή, το έθνος, τις πεποιθήσεις, την ταυτότητα

    Ο Άρης εκφράζει την 6η Ακτίνα ως:

    «Πρέπει να κατακτήσω αυτό που πιστεύω. Το ιδανικό μου είναι απόλυτο. Είσαι είτε μαζί μου είτε εναντίον μου».

    Αυτός είναι ο ιεραπόστολος, ο στρατιώτης, ο ζηλωτής.

    ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ – Ανώτερη 6η ακτίνα

    • Επιδιώκει την ένωση με το ιδεώδες, όχι την κυριαρχία μέσω αυτού
    • Διαλύει τη μορφή ώστε να λάμψει η ουσία.
    • Αφυπνίζει την πνευματική αφοσίωση, τη λαχτάρα για τον θεϊκό αγαπημένο και το μυστικιστικό μονοπάτι (Μπάκτι Γιόγκα)

    Ο Ποσειδώνας εκφράζει την 6η Ακτίνα ως:

    «Αφήστε με να αναλωθώ από το όραμα του θείου. Αφήστε όλα τα όρια να διαλυθούν στην Αγάπη.»

    Αλλά στο επίπεδο της προσωπικότητας, αυτή η διαλυτική επιρροή μπορεί να μπερδέψει τα όρια, να αποπροσανατολίσει τις δομές του Εγώ και -εδώ είναι η ουσία- να παραπλανήσει την αφοσίωση.

    Η αντιθετικότητα των επιπέδων αφοσίωσης

    Ο Κριός είναι ζώδιο της δυναμικότητας και της μύησης, που παραδοσιακά κυβερνάται από τον Άρη (ακατέργαστη θέληση). Όταν ο Ποσειδώνας περνάει από αυτό το πεδίο, εισάγει ιδεαλισμό υψηλής δόνησης σε ένα ζώδιο της φωτιάς που από τη φύση του δεν νιώθει άνετα με την υπερβατική εγκατάλειψη, την ασάφεια και τον προσανατολισμό στη συλλογικότητα, που είναι Ποσειδώνια στοιχεία.

    Τι δημιουργεί αυτό στον μαζικό ψυχισμό:

    • Αφοσίωση σε χαρισματικούς (ψεύτικους) ηγέτες, ιδεολογικές φούσκες, λατρείες της προσωπικότητας.
    • Συμπεριφορές μάρτυρα σε εγωιστικές σταυροφορίες: η αίγλη της αυτοθυσίας στην υπηρεσία διαστρεβλωμένων αληθειών.
    • Φανατική συναισθηματική αφοσίωση τυλιγμένη σε πνευματική γλώσσα.

    Γίνεται:

    Ο Άρης μάχεται για το σχέδιο του εγώ – ο Ποσειδώνας τον εμπνέει με ένα όνειρο – αλλά το όνειρο μπορεί να είναι μια ψευδαίσθηση.

    Αυτός είναι ο κίνδυνος της 6ης Ακτίνας και του Ποσειδώνα στα χέρια εκείνων που καθορίζονται από τον Άρη.

    Μια βαθύτερη σύγκρουση – Η μάχη μεταξύ προσωπικότητας και ψυχής

    Για τους ανθρώπους που ανταποκρίνονται πνευματικά, αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως:

    • Έντονη εσωτερική ένταση μεταξύ του να θέλεις να δράσεις (Κριός) και του να μην ξέρεις ποια είναι η αλήθεια (Ποσειδώνας).
    • Πνευματική  έμπνευση, αλλά χωρίς γειωμένη διέξοδο – ψυχική φιλοδοξία χωρίς μορφή.
    • Ο κίνδυνος να καείς ή να παρακάμψεις ιδεαλιστικά την υλική και πρακτική πραγματικότητα.

    Και για τον κόσμο γενικότερα;

    • Μια εποχή που πολλοί αγωνίζονται για ιδανικά, αλλά λίγοι γνωρίζουν ποιανού το ιδανικό υπηρετούν.

    Η ευκαιρία

    Στο μακρύ μονοπάτι της εξέλιξης, ο Ποσειδώνας στον Κριό μπορεί να εξαγνίσει τη θέληση. Μπορεί:

    • Να σπάσει τον έλεγχο του εγώ επάνω στην ενέργεια του Άρη.
    • Να διαλύσει τις συναισθηματικές γοητείες που τροφοδοτούν τις καταστροφικές ιδεολογίες.
    • Να ανοίξει το κέντρο της καρδιάς μέσω της απογοήτευσης – μια επώδυνη αλλά απαραίτητη πύλη για την επαφή με την ψυχή.

    Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να σπείρει ο Ουρανός (Ιεραρχικός κυβερνήτης του Κριού) την αληθινή πνευματική Βούληση και να αναδιοργανώσει την ανθρώπινη προσπάθεια γύρω από το θεϊκό σχέδιο και όχι την προσωπική κατάκτηση.

    Ας αξιοποιήσουμε θετικά την ένταση της έκτης ακτίνας των ημερών μας!