Περί αστρολογικών προβλέψεων


Δημoσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Οκτ 2014 στις 12:40

Έχουμε ακουστά ότι οι πλανητικές επιρροές χαρακτηρίζονται ως εύκολες και δύσκολες, θετικές και αρνητικές. Ένα ερώτημα όμως προκύπτει, μια απορία μένει όταν σκεφτούμε αυτή την άποψη περισσότερο. Ένας Βούδας ο οποίος θεωρείται το ιδανικό της αταραξίας και της θετικής και σοφής στάσης ζωής θα μπορούσε να διαταραχθεί από οτιδήποτε; Θα μπορούσε κάτι εξωγενές να τον οδηγήσει να αισθανθεί δυσαρέσκεια, ή θα μπορούσαν εξωγενείς παράγοντες να τον κάνουν να κάνει κάτι παρά την θέληση του; Η απάντηση είναι: φυσικά όχι!

Δεν είναι ο πολύς κόσμος Βούδες (ακόμα τουλάχιστον), αλλά η ύπαρξη έστω και ενός Βούδα αρκεί για να μας δείξει τις δυνατότητες του ανθρώπου, το τι μπορεί να επιτύχει, καθώς αφού ένας πέτυχε κάτι, τότε και οι άλλοι μπορούν να το επιτύχουν. Οπωσδήποτε όμως αυτό που περισσότερο μας ενδιαφέρει είναι το ότι όταν ασχολούμαστε με την αστρολογία, να καταλήξουμε σε κάποια θεωρία, κάποια αντίληψη που να είναι πράγματι αληθινή. Αυτό σημαίνει να ισχύει κάτω από όλες τις συνθήκες, ή να περιλαμβάνει όλες τις συνθήκες. Τότε και μόνο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι Αλήθεια. Με αφορμή λοιπόν τον Βούδα, ένα θέμα προκύπτει. Αυτό μπορεί να προέρχεται από μια μειοψηφία δηλ. από τα πιο ανώτερα μέλη της ανθρωπότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το συμπεριλάβουμε- να το λάβουμε υπ’ όψη στη συλλογιστική μας. Ένα ακόμα θέμα θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη και αυτή τη φορά προέρχεται και ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους.

Ένα ερώτημα θα μας βοηθήσει να το πλησιάσουμε. Το ερώτημα είναι: «τι είναι εύκολο ή θετικό και τι δύσκολο ή αρνητικό»; Πως μπορεί κάποιος να καθορίσει αυτές τις έννοιες χωρίς να γνωρίζει τα βάθη της ψυχής κάποιου ανθρώπου; Χωρίς να γνωρίζει τον σκοπό και την κατεύθυνση του βαθύτερου του Είναι που το ονομάζουμε Ψυχή; Ποια άλλη άποψη θα μπορούσε να καθορίσει τι είναι θετικό ή αρνητικό, ευνοϊκό ή εμποδιστικό; Για παράδειγμα η γωνία τριγώνου (120°) θεωρείται ευνοϊκή και θετική. Είναι όμως έτσι; Ή και αν είναι, τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει κατ’ αρχήν ότι σε αυτήν την γωνία (120°) περιέχεται μία μορφή θετικής επιρροής, ευκολίας ή να το πούμε αλλιώς, περιέχεται μια μορφή θετικού κάρμα. Όμως το ποια κατάληξη θα έχει η επιρροή της γωνίας αυτής, εξαρτάται από την αντιμετώπιση της από τον άνθρωπο που την υφίσταται. Κάποιος γεννιέται σε μια πλούσια οικογένεια και ένας άλλος σε μία φτωχή. Ο γόνος της πλούσιας οικογένειας όμως αντιμετωπίζει την πιθανότητα να τον «χαλάσει» το χρήμα, να τον βγάλει από τον δρόμο που βαθύτερα το Είναι του ζητάει να ζήσει, να γίνει μη δημιουργικός και να ζήσει μια ζωή κενότητας. Ο φτωχός όμως μαθαίνοντας να αγωνίζεται μέσα στον κόσμο για την επίτευξη των στόχων του και ζώντας μέσα στη λιτότητα, έχει περισσότερες πιθανότητες για μια πιο φυσιολογική ζωή και σε μεγαλύτερη επαφή με το βαθύτερο του Είναι .

Μέσα από την εμπειρία παρατηρούμε επίσης ότι όσο και να φαίνεται απίστευτο, οι άνθρωποι πολλές φορές- αν όχι τις περισσότερες- δεν επιλέγουν να ζουν με πραγματικά θετικό τρόπο. Τη στιγμή που κάνουν την επιλογή τους, δεν επιλέγουν την αρμονία, την ειρήνη, την δημιουργικότητα, την χαρά. Οι ίδιοι οι άνθρωποι διαμορφώνουν την κόλαση ή τον παράδεισο τους την στιγμή που επιλέγουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι η επιλογή συντρόφου. Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να το παρατηρήσει, πάρα πολύ εύκολα, ο οποιοσδήποτε κάνει κάποιο αριθμό ωροσκοπίων και συναστριών. Όλοι το βλέπουν, αλλά δεν αντιλαμβάνονται την σημασία του όλοι. Θα πω δυο λόγια γιατί είναι ένα θέμα που απασχολεί και πονάει πολύ κόσμο.

Πολύ συχνά και ειδικά από κάποια ηλικία και μετά, οι άνθρωποι έχουν ένα ερωτηματικό που τους είναι δύσκολο να απαντήσουν. Πόσο κατάλληλος είναι ο σύντροφος τους και γιατί υπάρχουν τα προβλήματα που συνήθως υπάρχουν; Κοιτώντας μάλιστα το γενικό ιστορικό της ζωής τους, βλέπει κανείς άτομα με τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μια θαυμάσια συντροφική ζωή με πολύ αρμονία σε πολλούς τομείς, δεν έγιναν αντικείμενο της επιλογής τους. Παρατηρούμε ότι αντί να επιλέξουν μία σχέση με πολύ αρμονία έχουν επιλέξει μια σχέση ακριβώς το αντίθετο. Το γιατί μπορεί να εξηγηθεί εσωτεριστικά και σχετίζεται μεταξύ άλλων με το κάρμα που μία ψυχή έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει. Σχετίζεται στην πραγματικότητα με τον βαθμό εσωτερικής αρμονίας που κάποιος διαθέτει. Όμοιο έλκει όμοιο. Έτσι κάποιος εσωτερικά αποπροσανατολισμένος και με υψηλό δείκτη εσωτερικής σύγκρουσης, έλκεται και δημιουργεί μια σχέση συγκρουστική. Στην ουσία αναπαράγει την εσωτερική του σύγκρουση, ή την προβάλλει προς τα έξω, στο περιβάλλον του. Αυτό πρέπει να το χωνέψουμε πολύ καλά μέσα μας αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πιο φωτεινή, παραγωγική, αποδοτική ζωή, μια ζωή εναρμόνιας δημιουργικότητας. Το ίδιο ισχύει σε όλους τους τομείς της ζωής μας: τον επαγγελματικό, τον κοινωνικό, την απόκτηση γνώσης ή σπουδών κλπ. Έτσι η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή. Ένα θέμα μεγάλης σημασίας είναι ο βαθμός αρνητικότητας που κάποιος κουβαλάει μέσα του. Αυτό θα καθορίσει όλη τη ζωή γύρω του.

Οπότε οι ευνοϊκές λεγόμενες γωνίες θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τον καθένα. Έχουν δηλ. και αυτές την αρνητική τους πλευρά, όπως και οι δύσκολες γωνίες έχουν την θετική τους. Όταν το φιλοσοφήσει κάποιος λίγο περισσότερο θα συνειδητοποιήσει ότι είναι τελικά δυσκολότερη πολύ συχνά η διαχείριση μιας θετικής επιρροής, μιας εύνοιας. Μια ευνοϊκή περίοδος μπορεί να δημιουργήσει εφησυχασμό, μαλθακότητα, ‘βόλεμα’. Τότε κάποιος δεν μπορεί να δρέψει τους καρπούς της θετικότητας και μπορεί μάλιστα μια θετική επιρροή να γίνει αιτία κάποιος να κακομάθει, να τεμπελιάσει και να έχει τελικά, άσχημα και επώδυνα αποτελέσματα.  Αντιθέτως μπορεί κάποιος υπό την επιρροή μιας δύσκολης γωνίας όπως πχ είναι το τετράγωνο (90°) και κάτω από τις πιέσεις που θα δεχθεί, να αδράξει την ευκαιρία και να δράσει πιο μαχητικά, να είναι πιο άγρυπνος και έτσι να ωφεληθεί περισσότερο στο τέλος. Ίσως θα πρέπει να προσέχουμε και να φυλαγόμαστε από τις λεγόμενες θετικές όψεις, περισσότερο από τις αρνητικές. Η προσκόλληση από αυτό που είναι ευχάριστο- ο ηδονισμός- είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί πχ από ένα φόβο. Αυτά είναι απλή λογική και νομίζω είναι κατανοητά από τον καθένα και δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει αστρολογία για να αντιληφθεί την γενική αλήθεια τους.

Έτσι δεν υπάρχει απόλυτα θετική ή αρνητική όψη. Εξαρτάται από το πώς θα αντιμετωπίσει κάποιος κάθε γεγονός της ζωής του. Αν θα το διεκπεραιώσει εποικοδομητικά, ή οπισθοδρομώντας. Έτσι περισσότερο από το να ασχολείται κάποιος διαρκώς με τις σχέσεις και τις όψεις που δημιουργούν οι πλανήτες, θα έκανε καλύτερα να προσπαθήσει να υιοθετήσει ένα πιο θετικό και δημιουργικό τρόπο αντιμετώπισης της ζωής του συνολικά. Σε αυτό οπωσδήποτε μπορεί να τον βοηθήσει και η αστρολογία με την πληροφορία που περιέχει.

Στην περίπτωση του Βούδα όσο και του γόνου πλούσιας ή φτωχής οικογένειας, παρατηρούμε ότι το θετικό και το αρνητικό, το ευοίωνο και το δυσοίωνο, εξαρτώνται από τον παράγοντα που ονομάζουμε ανθρώπινη βούληση. Είναι δε γνωστό ότι ο άνθρωπος έχει φτιαχτεί με ελεύθερη βούληση. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε, να το αφομοιώσουμε και να το εντάξουμε στις κατευθυντήριες αρχές της ζωής μας.

Αυτά ακριβώς μας δίνουν μια εικόνα ότι καμία πλανητική επίδραση δεν είναι ικανή να κατευθύνει την ζωή και την βούληση ενός ανθρώπου, αν ο ίδιος δεν επιτρέψει αυτό να συμβεί, για καλό ή για κακό. Το παράδειγμα δε του φωτισμένου Βούδδα, μας δείχνει ότι ο άνθρωπος, κατά την πορεία του προς τα άνω, προς την πνευματική του τελείωση, επιτυγχάνει τακτοποιώντας κατάλληλα τη σκέψη και τα έργα του, να είναι ο απόλυτος κύριος της ζωής του.

Δείτε τι συμβαίνει στη ζωή μας. Όταν είμαστε πεσμένοι, κουρασμένοι απογοητευμένοι, φοβισμένοι, όλα τα βλέπουμε μαύρα και τα πράγματα της ζωής μας έρχονται στραβά. Διογκώνοντας κάθε μικρό αρνητικό σημείο, δεν κάνουμε άλλο από το να αφήνουμε τη ζωή μας στο έλεος της αρνητικότητας. Να αναφέρω εδώ, χωρίς να επιχειρήσω να το αναλύσω γιατί θα μας βγάλει από το θέμα μας, ότι το τυχαίο διογκώνεται μαζί με την αρνητικότητα. Η συμμετοχή του τυχαίου σαν μέρος του τρόπου ζωής. Ένας άνθρωπος σωστά τοποθετημένος εσωτερικά μειώνει την ύπαρξη του τυχαίου στη ζωή του.

Ο αρνητικός, ο απαισιόδοξος, κάτω από οποιαδήποτε θετική όψη και αν βρεθεί δεν θα καταφέρει να την αξιοποιήσει. Θα την αφήσει να περάσει απαρατήρητη απ’ τη ζωή του. Ο θετικός απ’ την άλλη και αισιόδοξος, ακόμα και κάτω από τις σκληρότερες γωνίες των διελαυνόντων πλανητών θα μπορεί κάθε σκοτεινή διάθεση, κάθε εμπόδιο να το μετατρέπει σε πηγή αισιοδοξίας και χαράς.

Αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι γενικά με τις προβλέψεις ισχύει ότι όταν σε κάποιον οι προβλέψεις λειτουργούν, αυτό οφείλεται στο ότι ζει μια ζωή εγκαταλειμμένη μέσα στην βουλητική τυχαιότητα του φυσικού κόσμου. Ζει υπό την κυριαρχία του κατώτερου και υλικού εαυτού του. Όταν δε κάποιος, έχει στην θέση του κυβερνήτη του άρματος της ζωής του το ζώο και όχι τον άγγελο που κρύβει μέσα του, η προσπάθεια αστρολογικής πρόβλεψης, ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου πρόβλεψης του μέλλοντος του, γίνεται εκ του πονηρού, με τρόπο δηλ. υλιστικό, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης, της απληστίας, του εγωισμού, της αρπακτικότητας, της υλιστικής του φύσης.

Όμως υπάρχουν ήδη πάρα πολλά άτομα τα οποία παραπονιούνται ότι ενώ έχουν πάει σε πολλούς αστρολόγους, οι προβλέψεις και οι αναλύσεις τους δεν λειτουργούν, δεν ισχύουν. Αυτό σχετίζεται με το ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν αρχίσει σταδιακά, βήμα-βήμα να περιορίζουν το τυχαίο στις ζωές τους. Η βούληση τους έχει αρχίσει να ισχυροποιείται ώστε έχουν αρχίσει να μπαίνουν στον δρόμο, όπου ο ίδιος ο άνθρωπος φθάνει να κυβερνάει τα άστρα του και να ζει ως συνειδητός σύμμαχος τους, στην πορεία ολοκλήρωσης του Μεγάλου Θεϊκού Σχεδίου. Τέτοια άτομα μπορούν αν γίνουν πιο συνειδητοί μελετητές της αστρολογίας ή να την πλησιάσουν για να βοηθηθούν στην διαδικασία αφύπνισης τους. Ο δρόμος μπορεί να φαίνεται μακρύς, αλλά είναι ο δρόμος μας. Ας τον σεβαστούμε και ας τον αγαπήσουμε περισσότερο!!!

ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ