Κριός: ζώδιο Ψυχής της Γερμανίας
Ο Κριός είναι ένα δυναμικό, και ενεργητικό ζώδιο, που θέλει να πρωτεύει και να είναι αρχηγός. Ενώ όμως ο Κριός είχε στην ελληνική αρχαιότητα κυβερνήτη την θεά Αθηνά, στην σύγχρονη εποχή δίνεται ως κυβερνήτης του ο Άρης. Η θεά Αθηνά είναι μαζί με τον θεό Άρη οι έφοροι των πολεμικών θεμάτων. Η διαφορά τους όμως είναι ότι ενώ η θεά Αθηνά κυβερνά τον πόλεμο που γίνεται με βάση την σύνεση και την σοφία, ο θεός Άρης κυβερνά τον πόλεμο που χαρακτηρίζεται από την φανατική εχθρότητα, την αιμοδιψή στάση και την εξόντωση ως αυτοσκοπού. Η διακυβέρνηση της θεάς Αθηνάς έχει επιχειρηθεί να αποκατασταθεί από την εσωτερική αστρολογία, μέσα από την τοποθέτηση του Ερμή ως εσωτερικού κυβερνήτη του Κριού, που κυβερνά το ζώδιο αυτό για όσους βρίσκονται στο μονοπάτι της Μαθητείας. Καθώς επίσης και του Ουρανού ως ιεραρχικού κυβερνήτη, που επηρεάζει αφ’ ενός τις μάζες και αφ’ ετέρου σε ατομικό επίπεδο, όσους έχουν φθάσει στο στάδιο του Διδασκάλου. Ο Άρης έχει διατηρηθεί σαν εξωτερικός κυβερνήτης, δείχνοντας ότι ο μέσος άνθρωπος σήμερα έχει υποβαθμιστεί και έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα να επικοινωνεί με τους ανώτερους κόσμους, να κατανοεί και να υιοθετεί τις τακτικές του πολέμου με σύνεση και σοφία και έχοντας αφήσει να τον κυβερνά ο φανατισμός και η μοχθηρότητα.
Η Γερμανία καθώς κινείται ψυχικά στον χώρο της εμπειρίας του Κριού, όσο και της 4ης ακτίνας, πρέπει τουλάχιστον να ελέγχει ότι οι μάχες και οι προσπάθειες που κάνει και προσπαθεί να επιβάλει, αποφέρουν ένα αποτέλεσμα αρμονικό. Αν οι στάσεις που προωθεί έχουν ένα καλό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι δεν έχουν αφήσει να κατευθυνθούν από τον φανατισμό την αλαζονεία, την ανυπομονησία που κάνει κάποιον να κινείται με επιπολαιότητα, η επιθυμία έκφρασης βίας και την καταστροφικότητα.
Οι ηγετικές τάσεις που διαπνέουν την στάση της Γερμανίας σήμερα, αλλά και στο παρελθόν, κάτω από αυτές τις συνειδητοποιήσεις και τις εμβαθύνσεις που εδώ παρουσιάζονται, πιστεύω μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα, με περισσότερη συνειδητότητα και άρα θετική αποτελεσματικότητα. Οι ηγετικές αυτές τάσεις που δυστυχώς στο παρελθόν συνέτειναν στην άνοδο ενός σκοταδιστικού συστήματος. Το να έχει κάποιος ηγετικές τάσεις δεν είναι κάτι ανεπιθύμητο. Αλλά όσοι τις έχουν και επιθυμούν να τις ασκούν ας μην ξεχνάνε ότι οι μεγάλοι δάσκαλοι του φωτός ποτέ δεν υπήρξαν τυραννικοί. Οι Πυθαγόρειοι μάλιστα, ήταν έως φανατισμού ενάντιοι στην τυραννία. Αυτές οι απόψεις που προκύπτουν από τις αστρολογικές παρατηρήσεις, νομίζω είναι άμεσα παρατηρήσιμες και συμφωνούν με τις τοποθετήσεις και ατόμων ενεργών στην πολιτική σκηνή. Ο Γ. Βαρουφάκης πρόσφατα σε σύντομη συνέντευξη του είπε: «Δεν υπάρχει συνεκτική γραμμή στη Γερμανία για το τι θέλει από την Ευρώπη» και συμπλήρωσε ότι η παρουσία της ηγεμονικής Γερμανίας στην Ευρώπη είναι αφενός πραγματικότητα, αφετέρου απαραίτητη. «Η Ευρωζώνη χωρίς μία ηγετική παρουσία σαν τη γερμανική, θεωρώ ότι δεν μπορεί να ορθοποδήσει» σημείωσε. (Ποντίκι 16/03/2015)
Ο Κριός επίσης δείχνει ότι το έθνος αυτό βρίσκεται σε ένα νέο ξεκίνημα, στην αρχή ενός νέου κύκλου στην ιστορία του, που θα το οδηγήσει στην πιο ολοκληρωμένη έκφραση – εκδήλωση του. Ο συνδυασμός Κριού – Ιχθύ δημιουργεί ένα έντονο συναισθηματικό στοιχείο και η ζωή κυριαρχείται από τον αστρισμό με αυτά τα ζώδια, τις δράσεις και τους τρόπους του αστρικού πεδίου.
Ο Άρης που είναι και ο εξωτερικός κυβερνήτης του Κριού, είναι και ο κυβερνήτης της Προσωπικότητας άσχετα από το ποια ζώδια επηρεάζεται κάποιος. Η συνειδησιακή υπόσταση του Άρη, περιέχει τάσεις φανατισμού, αφοσίωσης σε απόψεις χωρίς να υπάρχει σε αυτές λογική, ή προηγούμενη λογική επεξεργασία. Τάσεις τυφλής παραδοχής συνθηκών και απόψεων, με την επακόλουθη τακτική της δημιουργίας εξαρτημένων ανακλαστικών.
Ο εσωτερικός κυβερνήτης του Κριού Ερμής, φέρνει συγκρούσεις μεταξύ ιδεαλισμού και πράξης, με σκοπό να προκύψει η εναρμόνια συνύπαρξη τους και αυτή η κυριαρχία ενισχύει τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις, κατά την προσπάθεια εφαρμογής του μηχανιστικού γερμανικού ορθολογισμού, προϊόν της κατώτερης ή συγκεκριμένης και υλιστικής νόησης.
Ο Ουρανός ως ιεραρχικός κυβερνήτης του Κριού επηρεάζει σε επίπεδο μαζικό, δίνοντας μια ιδιαίτερη ευκολία στην τυποποίηση και την οργάνωση των Γερμανών σε πειθαρχημένες ομάδες. Ο Ουρανός ο πλανήτης της τελετουργικής εφαρμογής, λειτουργεί ως το κανάλι μετάδοσης της ενέργειας που διακινείται από τις μάζες, όταν βρίσκονται οργανωμένες με ένα αυστηρά τυπολατρικό τρόπο. Κατάσταση που εντείνει την τάση και την ανάγκη αφ’ ενός μιας απολύτως οργανωμένης ζωής, αλλά και μία ροπή προς το πρότυπο στρατιωτικής πειθαρχίας και αυτό βιώνεται μέσα στην καθημερινότητα των Γερμανών και βρήκε ομαδική έκφραση κατά την ναζιστική περίοδο.
Αυτά που προκύπτουν από το ζώδιο του Κριού μαζί με όσα προκύπτουν από το ζώδιο των Ιχθύων, διογκώνουν στους Γερμανούς την ιδιοσυγκρασία του θύματος. Αν κοιτάξουμε την πρόσφατη ιστορία, θα δούμε ότι κανένας δεν έχει βιώσει περισσότερο από ότι συνέβη από τους ίδιους τους Γερμανούς, ότι ήταν εξ αρχής τα μεγαλύτερα ψυχικά και φυσικά θύματα του ναζισμού. Ακόμα και σήμερα σε ψυχικό επίπεδο και όχι μόνο, συνεχίζουν να υποφέρουν και να θολώνει η αντίληψη τους από αυτό το πρόβλημα. Θα έπρεπε να τους έχει οδηγήσει αυτή η κατάσταση σε μία ισχυρότατη αυτοκριτική, που όμως το πιθανότερο είναι να έχει γίνει από λίγους, όπως γίνεται ως συνήθως και με άλλα έθνη. Αυτά πρέπει να προσεχθούν γιατί μπορεί να επαναληφθούν με άλλη μορφή. Να λάβουμε δε υπ’ όψιν ότι η αυτοσυνείδηση και η αυτοκριτική είναι πολύ δύσκολο για τον μαχητικό, ενεργητικό και εξωστρεφή Κριό. Διότι αντιλαμβάνεται αυτές τις καταστάσεις σαν εχθρική κατάσταση, γιατί κάθε εσωστρεφής δράση βλάπτει την μαχητικότητα. Αυτό είναι ένα δύσκολο σημείο καθώς η προσωπικότητα των Ιχθύων έχει εσωστρέφεια, αυτή επειδή δεν ακολουθείται από το ψυχικό ζώδιο, λειτουργεί συνήθως αρνητικά. Ένας τέτοιος συνδυασμός πρέπει να καταφέρνει η προσωπικότητα να γίνεται θετική, ώστε να επιτυγχάνεται να εκφράζεται από το ψυχικό μέρος η αλήθεια που είναι γνωστή και εμπεριέχεται μέσα του.
Η μεγάλη ενεργητικότητα του Κριού που θέλει να είναι ο αρχηγός και η έλξη προς καταστάσεις υποδούλωσης και αιχμαλωσίας των Ιχθύων, δημιουργούν το έδαφος που εκκολάπτει τους δικτάτορες και την ιδεολογία του καταναγκασμού και του εξουσιασμού. Αυτό λειτουργεί σε ατομικό επίπεδο των μελών του έθνους αυτού, όσο και σε μαζικό επίπεδο με την επικίνδυνη για όλους εκκόλαψη διαφόρων μορφών φασισμού. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος της Γερμανίας, η μεγάλη της πρόκληση και το αλώνι της εμπειρίας στην οποία μαθητεύει. Γι’ αυτό ειδικά σε αυτό το έθνος είναι απαραίτητη η έμπνευση και η αφοσίωση στις ανώτερες αρετές της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας, της Αγάπης και της Ειρήνης.
Μια άλλη περιοχή εμπειρίας των Ιχθύων, δημιουργείται από το ότι έχουν μεντιουμιστική ιδιοσυγκρασία που όταν σχετίζεται με τον χώρο της προσωπικότητας είναι κατώτερου αστρικού τύπου. Έτσι μπορούν να βρεθούν σε καταστάσεις λίαν ανορθολογικές και να κινούνται σαν υπνωτισμένοι. Τέτοια χαρακτηριστικά θα μπορούσαμε να βρούμε στο ότι οι Γερμανοί αποδέχθηκαν ένα μεντιουμικού τύπου αρχηγό, στο πρόσωπο του Χίτλερ. Η σύγκρουση του άκαμπτου γερμανικού ορθολογισμού, με τις μεντιουμικές αυτές τάσεις, που είναι δράση και αντίδραση του χώρου των Ιχθύων αναπτύσσουν καταστάσεις απάρνησης, αποστασιοποίησης και απομάκρυνσης από την πραγματικότητα. Αυτά τα στοιχεία εντείνουν τις τάσεις θυματοποίησης. Στον βαθμό που η Γερμανία βελτιώνεται ουσιαστικά, θα μπορεί να βρίσκει την ανώτερη θετική της πορεία, μέσα στο γίγνεσθαι της κοινωνίας των εθνών, παίζοντας τον ηγετικό ρόλο που της ανήκει, αλλά με ένα ανώτερο τρόπο που θα ικανοποιεί τον σκοπό του ψυχικού της παράγοντα. Στο αγώνα της αυτό δεν είναι μόνη της η Γερμανία και όλα τα έθνη άλλωστε ακολουθούν το γίγνεσθαι της ανάπτυξης τους. Μία πρώτη σημαντική αλληλεπίδραση της είναι αυτή με την Γαλλία.
Η Γαλλία έχει σαν ζώδιο ψυχής τους Ιχθείς και ζώδιο προσωπικότητας τον Λέοντα. Αυτό δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της ψυχής της Γαλλίας και της προσωπικότητας της Γερμανίας. Στον βαθμό που η Γαλλία καταφέρνει να ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της ψυχικής της σφαίρας και να παίρνει τον ρόλο του καθοδηγητή, στην παγκόσμια πολιτικοκοινωνική σκηνή όπως έχει τόσες φορές κάνει ήδη στο παρελθόν φωτίζοντας τους λαούς με την προβολή ανώτερων ιδανικών, θα μπορεί να βοηθά και την Γερμανία στο να θετικοποιείται. Αυτό μέσα στην ιστορική πραγματικότητα έχει συμβεί σε διαφορετικές περιπτώσεις.
Η Γαλλία αποτέλεσε πολλές φορές ένα φάρο που φώτισε την ανθρωπότητα με τα ιδεώδη της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ειρήνης. Τα βασικά αιτήματα του Διαφωτισμού που εκφράστηκαν από την Γαλλία τον 18ο αιώνα, ήταν η μη αποδοχή της αυθεντίας, η κριτική προσέγγιση κάθε γνώσης, αλλά και η αποδοχή της ενεργού σκέψης ως του μόνου τρόπου ασφαλούς ερμηνείας του κόσμου. Ακόμα η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να βελτιώνεται σαν οντότητα και να προοδεύει συνεχώς, ήταν από τις βασικές θέσεις που υποστήριξαν πολλοί ευρωπαίοι διαφωτιστές. Ο Διαφωτισμός ξεκίνησε από την Αγγλία τον 17ο αιώνα, αλλά στην Γαλλία ανδρώθηκε και ακτινοβόλησε με τέτοιους τρόπους, ώστε άγγιξε τους λαούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Γαλλική Επανάσταση, αλλά και ο Μάης του ’68 αποτέλεσαν σημεία έμπνευσης για τους λαούς με την έκφραση νέων ιδανικών. Η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι προϊόν του Γαλλικού Διαφωτισμού. Αυτές οι ιδέες στάθηκαν σαν φάροι φωτός για όλα τα έθνη και στήριξαν τον δρόμο της ατομικής εμπειρίας της Γερμανίας.
Όποτε η Γερμανία «σκοντάφτει», θα της ήταν χρήσιμο να βαπτίζεται άλλη μία φορά στα ιδεώδη αυτά, που είναι θεραπευτικά για την προσωπικότητα της και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει. Η Γαλλία βέβαια και λόγω του Λέοντα της προσωπικότητας της εμφάνισε έναν Ναπολέοντα, αλλά ο φωτεινός της ρόλος έρχεται από το να ακολουθεί τον δρόμο της ψυχής της. Στις μέρες μάλιστα που βρισκόμαστε πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να παίξει άλλη μία φορά τον ρόλο της μέσα στην κοινωνία των εθνών και την ανθρωπότητα και τουλάχιστον όσον αφορά στην σημερινή δύσκολη περίοδο της Γερμανίας, αλλά και της συνύπαρξης στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ο δρόμος της Γερμανίας οπωσδήποτε περνάει από το να μπορέσει να ανοίξει την καρδιά της και να μπορέσει να δείξει την υποστήριξη της στους αδύνατους και τους καταπιεσμένους, όπως και να γίνει δυναμικός υποστηρικτής των ανώτερων ιδεωδών της ανθρωπότητας, της Ελευθερίας, της Ισονομίας και πάνω απ’ όλα της Δικαιοσύνης. Να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικός πολιτισμός και ορθή διακυβέρνηση όταν δεν υπάρχουν οι ανώτερες αξίες και ειδικά η Δικαιοσύνη.
Μια άλλη άποψη έχει επίσης είναι σημαντική. Καθώς οι Ιχθείς κυριαρχούνται από τον αστρισμό, η νόηση τους (που συνδέεται με τον αντίποδα στον Παρθένο) βιώνεται με μία συγκρουστική τάση (Ιχθείς-Παρθένος αντίθεση) και έτσι υπάρχουν ισχυρές τάσεις η νόηση να κυβερνιέται από τον αστρισμό. Αυτό στην περίπτωση της Γερμανίας έχει δημιουργήσει την διόγκωση της κατώτερης τεχνοκρατικής και υλιστικής νόησης, που κύρια στηρίζεται στον γερμανικό ορθολογισμό που αποτελεί σημερινή έκφραση της υλιστικής Αριστοτελείου λογικής. Η νόηση υποχείριο του αστρισμού ρέπει προς τον υλισμό και γι’ αυτό η Γερμανία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό τεχνοκρατισμού, σε όλο το φάσμα των εφαρμοσμένων επιστημών, με το φυσικό επακόλουθο της ανάπτυξης του καταναλωτικού τρόπου ζωής. Τρόπος ο οποίος έχει εμποτίσει τους ίδιους, αλλά έχει εξαπλωθεί και σε όλο τον πλανήτη και ας μην είναι οι ίδιοι που θέτουν σε εφαρμογή όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές, αλλά ενίοτε είναι οι Ιάπωνες, οι Κορεάτες, οι Αμερικανοί κ.α. Καταναλωτές των προϊόντων αυτού του τεχνοκρατισμού όμως, είναι όλα τα έθνη.
Ο φιλοσοφικός μηχανισμός είναι δημιούργημα της κατώτερης νόησης, ενώ η μεγάλη αντιστροφή αξιών που προώθησε την Οικονομία στην κορυφή των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών, αποτελεί διαδικασία θεοποίησης του Λάθους και προέρχεται από την σημερινή κυριαρχία της κατώτερης νόησης. Αυτό το τελευταίο ειδικά αποτελεί την πιο τραγική και επικίνδυνη εξέλιξη για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ο γερμανικός ορθολογισμός φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε αυτό το σημείο και οι Γερμανοί φαίνεται αυτή τη στιγμή σε ένα κρεσέντο υλιστικότητας να στηρίζουν αυτές τις τάσεις. Υπάρχει μια βαθιά σχέση όλων των μορφών υλισμού, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις διάφορες μορφές της πνευματικότητας. Η Οικονομία όπως μελετιέται σήμερα τόσο από τον καπιταλισμό όσο και από τον μαρξισμό, δεν είναι παρά τεχνικές διαμόρφωσης μηχανιστικών μοντέλων, θεωρώντας ότι με την πιστή εφαρμογής τους θα οδηγηθούμε σε καλύτερα οργανωμένες κοινωνίες. Τοποθετούνται όμως αυτά τα μοντέλα, πάνω από τις έννοιες της Δικαιοσύνης, του Ανθρωπισμού και της Ηθικής, ωθώντας τον σημερινό άνθρωπο στο βάραθρο της υλιστικής νόησης και στον γενικό υλισμό. Αυτές οι τάσεις διαπερνούν τον σημερινό δυτικό πολιτισμό και τείνουν να αποτελέσουν βασική στάση και φιλοσοφίας ζωής. Εδώ κρύβεται η θεοποίηση του υλισμού που αποτελεί κυρίαρχο δόγμα του σημερινού δυτικού πολιτισμού και θα αποκαλυφθεί αργά ή γρήγορα ότι πρόκειται για μια ιδεολογική μορφή που θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια βουτιά στον σκοταδιστικό υλισμό, την απομάκρυνση από τον πολιτισμό και την προώθηση της βαρβαρότητας και της ουσιαστικής Οπισθοδρόμησης. Ευχόμαστε όπως και για κάθε έθνος και άτομο να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μετανοήσει στο μέλλον για τα έργα του. Μαζί με όλα αυτά όμως δεν πρέπει να παραβλέψουμε το ότι οι Γερμανοί από μια άλλη οπτική μπορούν να είναι και «γλυκούληδες».
Οι Γερμανοί είναι πολύ συναισθηματικοί (Ιχθείς+Κριός) και ειδικά οι Ιχθείς τους κάνουν να έχουν ένα συμπονετικό στοιχείο, που μαζί με τον Κριό που έχει τάσεις παιδικής καλοκαγαθίας, τους κάνει αυτό που λέμε «γλυκούληδες». Ο συμπονετικός συναισθηματισμός των Ιχθύων τους κάνει να γίνονται τόσο ανοικτοί στις σχέσεις τους με τους άλλους, που τους διαπερνά η κατάσταση που οι άλλοι έχουν, είτε αυτή είναι θετική, είτε αρνητική. Είναι ο μεντιουμισμός των Ιχθύων και έχει ίδια πηγή με την τάση τους να είναι συμπονετικοί. Αυτή η ιδιοσυγκρασία τους κάνει να είναι σαν σφουγγάρια. Απορροφούν τις αρνητικές δονήσεις των άλλων, ακόμα και αν εκφράστηκαν πριν πολλές ώρες στον τόπο που βρίσκονται. Αυτό τους δίνει μια καλοκαγαθία που μαζί με την παιδικότητα του Κριού τους κάνει να έχουν μια ιδιοσυγκρασία ενωτική και αγαπησιάρικη.
Αυτή η ιδιοσυγκρασία τους έφερε πιο εύκολα από άλλους λαούς κοντά στον Βουδισμό, στο κίνημα των χίπις, της οικολογίας κλπ. Οι Γερμανοί τις δεκαετίες των καλών ακόμα φρικιών (΄70 – ΄80) πρωτοστατούσαν στην καλή διάθεση αδελφωμένης συνύπαρξης. Ίσως μάλιστα να μην είναι υπερβολή ότι ήταν οι τελευταίοι που εγκατέλειψαν τους τρόπους των χίπις. Οι Γερμανοί άφησαν τελευταίοι τόσο την κυνική στάση απάρνησης των εγκόσμιων, της λατρείας της ύλης και του χρήματος εκείνης της περιόδου, όσο και το στοιχείο της αδελφότητας. Είναι πολλοί οι Έλληνες που στην καθημερινότητα τους εκείνα τα χρόνια έκαναν αδελφικές φιλίες με Γερμανούς. Ήταν οι πιο πρόσφοροι για τέτοιες σχέσεις, σε σύγκριση με άλλους λαούς. Οι Σκανδιναβοί είχαν επίσης έντονο αυτό το στοιχείο, αλλά σαφώς λιγότερο από τους Γερμανούς. Στους Σκανδιναβούς η συναισθηματικότητα κινείται από τον Καρκίνο ζώδιο της προσωπικότητας τους, ενώ ο Ζυγός σαν ζώδιο της ψυχής τους, τους έκανε πιο ψυχρούς, πιο εγκεφαλικούς από τους Γερμανούς.
Οι τάσεις αυτές των Γερμανών προέρχονται από την δεύτερη ακτίνα που εκφράζεται στο ζώδιο των Ιχθύων, την ακτίνα της Αγάπης-Σοφίας. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Έρχονταν στην Ελλάδα ως επισκέπτες με πολύ καλή διάθεση και άνοιγαν όλο τους το συναίσθημα με όσο πιο ανώτερο τρόπο μπορούσαν. Η Ελλάδα και οι Έλληνες, δυτικοί και μαζί ανατολίτες τους βοήθαγαν να εκφράσουν θετικά αυτή την ιδιοσυγκρασία τους.
Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά ακόμα για αυτά τα ευαίσθητα θέματα που οπωσδήποτε δεν τελειώνουν με αυτή την αναφορά. Δεν επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε μια πλήρη μελέτη του θέματος. Περισσότερο η διάθεση μας ήταν να ανασύρουμε από την αστρολογική θεώρηση κάποιες πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα έθνη στην κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό τους, σύμφωνα με τον κύκλο εμπειρίας στον οποίο βρίσκονται που κινείται μέσα στο μονοπάτι της μελλοντικής δημιουργίας της αυτοσυνείδησης της ανθρωπότητας. Αν έστω ελάχιστα συμβάλλει η παρούσα εργασία μας σε αυτή την κατανόηση, θα έχει επιτελέσει τον σκοπό της.