Centaury, το ανθοΐαμα της Παρθένου
Ο Έντουαρντ Μπαχ αναφέρει στο βιβλίο του «Οι δώδεκα θεραπευτές» για τους τύπους του ανθοϊάματος Centaury:
«Στοργικοί, ήσυχοι, ευγενικοί άνθρωποι που με υπερβολική αγωνία υπηρετούν τους άλλους. Δοκιμάζουν στο έπακρο την δύναμή τους στις προσπάθειές τους. Έτσι η επιθυμία τους αυξάνεται μέσα τους στο να γίνονται περισσότερο υπηρέτες παρά εκούσιοι βοηθοί. Η καλή τους φύση τους οδηγεί να κάνουν περισσότερα από το μερίδιο που τους αναλογεί και δρώντας έτσι μπορεί να παραμελήσουν την δική τους αποστολή στην ζωή.»
Η Παρθένος είναι ένα ζώδιο υπηρεσίας στο άμεσο περιβάλλον του ατόμου. Δεν είναι η υπηρεσία του Υδροχόου που απευθύνεται στην κοινωνία, στον άνθρωπο γενικά, στην ανθρωπότητα. Είναι η ενασχόληση κυρίως με τα κοντινά άτομα της οικογένειας, ακόμα και αν λόγω οίκου μπορεί η υπηρεσία αυτή να βρει κάποιες περιόδους εφαρμογή σε επίπεδο ομαδικό. Η Παρθένος είναι η τροφός, το «λιμάνι» που οι γύρω του θα βρουν καταφύγιο και φροντίδα. Είναι η μαμά όλων! Επειδή μάλιστα η Παρθένος, κατά την εσωτερική αστρολογία, είναι το ζώδιο Ψυχής της Ελλάδας, εμείς εδώ έχουμε και έντονη σχέση με της μαμάδες, ένα «μαμακισμό» σε βαθμό έως και βλάβης. Για τον ίδιο λόγο στον θρησκευτικό χώρο πολύ συχνά λατρεύεται η Παναγιά εντονότερα και από τον Χριστό. Το Άγιον Όρος είναι το περιβόλι της Παναγιάς κτλ.
Στο ζώδιο αυτό ο άνθρωπος καλείται να αντιληφθεί την ανάγκη και να προχωρήσει στην ανάπτυξη της Διάκρισης. Αρχικά αυτό το ασκεί με τον εξωτερικό κυβερνήτη του τον Ερμή και στην συνέχεια σε βαθύτερο και πιο διαισθητικό επίπεδο με τον εσωτερικό κυβερνήτη του την Σελήνη. Στην κορυφή των κυριαρχιών στέκει ως ιεραρχικός κυβερνήτης της ο Δίας και αυτό δείχνει την πλήρως κατακτημένη διάκριση που, αν θέλετε, αυτό κατά ένα μυστήριο τρόπο περιέχεται στην Ελληνική γλώσσα. Η Διά-κριση είναι «Διός κρίση», με άλλα λόγια κρίση τέλεια προς τους νόμους και προς το εσωτερικό του ανθρώπου μέσω της αιθερικής διόρασης και της ψυχικής όρασης.
Όμως η Παρθένος, όπως και όλα τα ζώδια, έχει την κατώτερη πλευρά της με τα ελαττώματά της και την ανώτερη με τις αρετές της, που είναι η θεία κι ουσιαστική Δικαιοσύνη στην ανώτερη μορφή της, εφαρμοσμένη εντός αρχικά και στην συνέχεια και στον περίγυρό μας. Σε αυτά τα ιδανικά της Παρθένου έχουμε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρο μας που μπορείτε να βρείτε εδώ.
Τι γίνεται όμως με τα ελαττώματα του ζωδίου; Ποια είναι αυτά και πώς μπορούμε να τα δουλέψουμε; Μας ενδιαφέρει όλους γιατί όλοι είμαστε ΟΛΑ τα ζώδια με διαφορετικό τρόπο. Επίσης μπορεί κάποιος να μην έχει έντονο το ζώδιο της Παρθένου, αλλά να έχει ένα έντονο 6ο οίκο που βγάζει όμοια ιδιοσυγκρασία. Βέβαια πάντα κοιτάμε πρωτίστως τα άτομα στα οποία είναι έντονο ένα ζώδιο ή ο αντίστοιχος οίκος. Το βασικό πρόβλημα της Παρθένου είναι το να χάνεται, να μην υπάρχει επαρκώς η διάκριση.
Η Παρθένος είναι ένα θηλυκό, συμπερασματικό και μεταβλητό ζώδιο ως το τρίτο του τεταρτημόριου Καρκίνος – Λέων – Παρθένος. Στον Καρκίνο γεννιέται η Προσωπικότητα, στον Λέοντα ωριμάζει, «δένει» σαν αυτόνομη, αυτοσυνείδητη οντότητα και στην Παρθένο αγκαλιάζει, διαμορφώνει και επιβεβαιώνεται στον περίγυρό της, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της ατομικής ύπαρξης και παρουσίας. Το ελάττωμα του ατόμου της Παρθένου έχει στον πυρήνα του την περιγραφή του Μπαχ για το ανθοΐαμα Centaury- που η πλήρης ονομασία του φυτού είναι Centaurium Εrythraea. Το πρώτο συνθετικό Κενταύρι έχει επιλεγεί προς τιμήν του θεραπευτή κένταυρου Χείρωνα.
Ο τύπος Centaury υπηρετεί χωρίς διάκριση ή χωρίς να λαβαίνει υπόψη του την εσωτερική του φωνή, τη γνώμη του, την εκτίμηση, τη βαθύτερη σοφία του. Πρέπει να μάθει να παρέχει τις υπηρεσίες του εκεί που χρειάζονται σύμφωνα με τις βαθύτερες πεποιθήσεις και πιστεύω του. Συνήθως αυτοί που τον εκμεταλλεύονται είναι άτομα άδικα, αυταρχικά, εκμεταλλευτές, παρασιτικοί, «βρικόλακες» που απομυζούν την ενέργεια την προσφερόμενη από το άτομο της Παρθένου στην προσπάθειά του να διαμορφώσει και να κρατήσει τις σχέσεις του με τον περίγυρό του.
Ο περίγυρος μπορεί να είναι τα παιδιά του, που ο τύπος της Παρθένου τα κακομαθαίνει, ή ο σύντροφος που θα εμφανίζει παρασιτικές συμπεριφορές για να «δέσει» η αρνητική αυτή μορφής σχέση. Ο αυταρχικός παρασιτισμός είναι συνήθως τύπος που ανήκει στο ανθοΐαμα Vine (Αμπέλι) που εμφανίζεται συνήθως στην φάση της ψυχολογικής αναπλήρωσης στο ζώδιο των Διδύμων. Αυτό δημιουργεί μια αστρολογική σύνδεση στο ότι ο Δίδυμος και η Παρθένος έχουν εξωτερικό κυβερνήτη τον Ερμή και η απόστασή τους δημιουργεί την δύσκολη και συγκρουστική γωνία τετραγώνου, 90°.
Οι Δίδυμοι ενώ είναι ένα πολυγνωσιακό ζώδιο που αρέσκονται στην συγκέντρωση πολλών γνώσεων και στην φιλομάθεια, εντούτοις εμφανίζουν μέσα στην πράξη της ζωής τους μειωμένη επαφή με την γνώση, εμφανίζουν επιπόλαιη συμπεριφορά που είναι χαρακτηριστικό της άγνοιας, λόγω του ότι η γνώση τους είναι μηχανική, εγκεφαλική, επιφανειακή, θεωρητική και δεν εφάπτεται της βιωματικής πραγματικότητας που αρχίζει να αναπτύσσεται στην Παρθένο.
Θεωρούν ότι ξέρουν πολλά, αλλά στην πράξη δείχνουν να στερούνται βαθύτερης γνώσης – σοφίας και εκ τούτου εξαρτώνται ήδη από την παιδική τους ηλικία από την μαμά τους για την επιβεβαίωση της γνώμης τους. Η σοφία είναι το ζητούμενο για τον τύπο των Διδύμων. Ο τύπος αυτός, καθώς μεγαλώνει και θέλοντας να υπερσκελίσει το μειονέκτημά του αυτό, αρπάζεται από τις πολλές γνώσεις του και φουντώνει το εγώ του προβάλλοντας τον εαυτό του σαν κάποια αυθεντία που ξέρει πολλά. Η παλιότερη εξάρτηση από την μαμά του μετατρέπεται στην αντίθετη τάση και το άτομο γίνεται αυταρχικό.
Ένας τύπος Vine κρύβεται πάντα πίσω από έναν τύπο Centaury. Εδώ να σημειώσουμε ότι όταν ψάχνουμε για την εμπλοκή κάποιου ζώδιου, δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα πρέπει να βρούμε εκεί κάποιο σημαντικό προσωπικό πλανήτη, όπως πχ είναι τα τρία φώτα (Ωροσκόπος, Σελήνη, Ήλιος). Για παράδειγμα στην συγκεκριμένη περίπτωση συμπεριφορά Vine θα μπορούσε να βγάλει κάποιος σύζυγος προς την Centaury σύζυγό του, αν έχει τον Δία σε εξωτερική αδυναμία στους Διδύμους και στον 8ο οίκο που αφορά τις παροχές της/του συζύγου και αν υπάρχουν έντονες γωνίες προς τους στενά προσωπικούς πλανήτες, ενώ εκείνη έχει τον ΝΔ της Σελήνης στον 6ο οίκο και ωροσκόπο Παρθένο. Γενικά αν κοιτάξουμε στον περίγυρο ενός τύπου Centaury σίγουρα θα βρούμε κάποιο άτομο ή άτομα με παρασιτική συμπεριφορά που πολύ συχνά μπορεί να είναι ο ίδιος ο σύντροφος τους και ειδικά στις γυναίκες.
Έτσι αναπτύσσονται δυνάμεις που τον στρέφουν προς τα κάτω καθώς αναπτύσσονται συνήθειες αρνητικής υπηρεσίας με συμμετέχοντα στοιχεία: έλλειψη δύναμης, υποτίμηση του εαυτού, αδύναμος χαρακτήρας. Ο τύπος Centaury όταν νοιώσει ότι όλες του οι προσπάθειες και υπηρεσίες κατευθύνονταν προς κάποιον άδικο, όταν δεν αναγνωρίζεται η προσφορά του τον πιάνει ένα είδος βαθιάς, υπαρξιακής αγανάκτησης που εκφράζεται με θυμό. Όταν κάποιο άτομο ασθενεί και έχει αιτιολογία του ζωδίου της Παρθένου, πρέπει οπωσδήποτε να αναζητήσουμε αυτές τις συμπεριφορές. Γενικά όταν βλέπουμε έναν ασθενή μέσα σε μία οικογένεια, πρέπει πάντα να κοιτάμε τους αστρολογικούς χάρτες όλων των μελών της οικογένειας ή του στενού του κύκλου ατόμων. Αρρωσταίνει μεν ένας, αλλά η ευθύνη είναι όλων. Μάλιστα συχνά συναντάμε η πηγή της ασθένειας να είναι σε κάποιον άλλο και όχι στον ασθενή και πρέπει να δώσουμε ανθοϊάματα πρώτα στον άλλο. Ο άλλος ασθενεί ψυχικά και συμπαρασύρει τον τύπο Centaury, που επωμίζεται το πρόβλημα προς υλοποίηση.
Ο τύπος αυτός έχει μάθει να επιλέγει τα στοιχεία που θα του χρειαστούν για τη ζωή του, και στην αναζήτηση του αυτή έχει ήδη τις πρώτες συνειδητοποιήσεις της αλήθειας την οποία έχει προσπαθήσει να δείξει και στους άλλους. Έφτιαξε προσωπικότητα, προβλήθηκε στον κύκλο των άλλων προσωπικοτήτων που τον περιέβαλλαν, τις διαχειρίστηκε και κάνοντας την αυτοκριτική του λεει πάλι: «ποιος είμαι εγώ, ποιος είναι ο άλλος;», γιατί το μεγάλο μυστήριο του αλλού παραμένει. Ο άλλος παραμένει ένα άγνωστο και στην φάση της Παρθένου ο άλλος γίνεται αντιληπτός σε στενή σύνδεση και συνάφεια με το ίδιο το άτομο. Δεν έχει φτάσει ακόμα στην μαθητεία του Ζυγού όπου ο άλλος γίνεται αντιληπτός σαν μία άλλη, ανεξάρτητη προσωπικότητα. Στην Παρθένο υπάρχει μια εξάρτηση, ένα «δέσιμο» με τον άλλο. Οι σχέσεις μητρότητας πχ είναι πάντα πολύ στενές. Η μητέρα λεει: «το παιδί ΜΟΥ» και το παιδί μαθαίνει να λέει: «η μαμά ΜΟΥ».
Μέσα στον κύκλο των τεταρτημορίων η Παρθένος περιέχει τη δύναμη της προσωπικότητας που έχει κατακτηθεί στον Λέοντα, αλλά είναι σαν να μην έχει προσωπικά κίνητρα πλέον. Είναι σε κατάσταση περισυλλογής και κάνει αυτοκριτική. Όπως είπαμε είναι συμπερασματικό ζώδιο και ο συμπερασματικός τύπος δεν μάχεται αλλά ούτε και υποστηρίζει τον εαυτό του. Δεν είναι ότι δεν μπορεί. Είναι περισσότερο ότι δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Αυτό είναι συγχρόνως δύναμη και αδυναμία. Η δύναμη αυτή στην Παρθένο τον κάνει να ασχολείται με το να ικανοποιεί τα θέλω των άλλων γύρω του. Γίνεται τύπος της υπηρεσίας του άλλου. Αφήνεται τόσο πολύ σ αυτή την κατάσταση που δεν μπορεί να αντιδράσει στα θέλω του περίγυρού του.
Η καθημερινότητα του διαπλάθεται γύρω από τις απαιτήσεις του περίγυρου. Πολύ εύκολα φθάνει στο σημείο να μην μπορεί να αρνηθεί όταν του ζητείται κάτι από τους άλλους που, συνήθως εκκολάπτονται, προσκολλώνται και μαθαίνουν να ζουν με αυτό τον τρόπο, θεωρώντας τον τύπο Centaury δεδομένο. Ο περίγυρος ενός τέτοιου τύπου πολύ γρήγορα γίνεται κακομαθημένος, αλλά ο τύπος Centaury είναι πολύ απασχολημένος με το να κάνει αυτοκριτική και έτσι δεν μπορεί να αντιδράσει σε τέτοιου είδους γεγονότα όταν συμβαίνουν γύρω του. Έτσι σύντομα γύρω από ένα τύπο Centaury πλάθεται ένα άδικο και λανθασμένο περιβάλλον. Το σφάλμα του είναι ότι γίνεται άδικος με τον εαυτό του, αλλά βλάπτει και τους άλλους όταν τους κακομαθαίνει.
Από μικρός μαθαίνει να υπηρετεί ανθρώπους που τον εκμεταλλεύονται και συνήθως οι τύποι αυτοί έλκονται από το να υπηρετούν το άδικο, το κακό, το λάθος. Έτσι εμποδίζουν τον άλλο από το να απαλλαγεί από το λάθος του. Τον εκμεταλλευτή, τον αυταρχικό βρικόλακα θα τον βρείτε συνήθως πολύ κοντά, δίπλα σε κάθε τύπο Centaury. Θα είναι ο πιο κοντινός σύντροφος του ή κάποιο παιδί του. Μία μητέρα με έντονα στοιχεία στην Παρθένο και ένα παιδί με έντονα στοιχεία στους Διδύμους είναι το πιο πρόσφορο έδαφος τέτοιων συμπεριφορών.
Όταν λέμε έντονα στοιχεία να θυμόμαστε ότι πάντα το πιο έντονο έδαφος αρνητικών εκδηλώσεων είναι η Σελήνη ως συγκεντρωτικός φορέας του προβλήματος των περασμένων ενσαρκώσεων και δευτερευόντως ο Ωροσκόπος επειδή είναι το ζώδιο στο οποίο εκφράζεται η ψυχή η οποία έχει άλλους κανόνες, άλλους τρόπους. Στην ουσία στην δεύτερη περίπτωση το πρόβλημα είναι η μεγάλη συνειδησιακή απόσταση που έχει κάποιος από τον Τόπο της Ψυχής του και η προσωπικότητά του δεν ξέρει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζώδιο με όρους ψυχής.
Δεν μπορεί να πει ΟΧΙ ο τύπος Centaury, αλλά δεν συμβαίνει αυτό μόνο απέναντι στους γύρω του ανθρώπους. Συμβαίνει και στις συνθήκες της καθημερινότητάς του. Δεν μπορεί να κάνει δίκαιη διάκριση τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Σε προέκταση δεν μπορεί να διακρίνει τι πρέπει να γίνει σήμερα και τι μπορεί να περιμένει να γίνει αύριο. Δεν μπορεί να πει όχι ούτε στις καθημερινές εργασίες που θεωρεί ότι έχει να διεκπεραιώσει. Δεν μπορεί να εφαρμόσει την διάκρισή του στο να ιεραρχήσει τις καθημερινές του ασχολίες, ούτε και να λάβει υπόψη του τι μπορεί, τι αντέχει να κάνει μέσα σε μία μέρα. Έτσι κάνει τις εργασίες που έχει όλες μαζί, ακόμα και ταυτόχρονα, πράγμα που τον κάνει να είναι ανοργάνωτος, να κάνει κακή διαχείριση του χρόνου του ενώ δεν είναι αυτό το ιδανικό του. Μάλιστα συνήθως αυτό δεν μπορεί να το συνειδητοποιήσει, γιατί βρίσκει ως δικαιολογία πάντα το ότι έχει να κάνει πάρα πολλές δουλειές κάθε μέρα.
Δεν είναι εξ αρχής ανοργάνωτος αλλά γίνεται επειδή την ώρα που κάνει κάτι του τυχαίνει να κάνει και κάτι άλλο και δεν μπορεί να αντισταθεί ούτε για να το βάλει σε μια σειρά ως προς το πότε θα γίνει. Το αναλαμβάνει πάραυτα και σε αυτό συμβάλλει και η μεταβλητότητα του ζωδίου της Παρθένου. Δεν μπορεί να αρνηθεί την υπηρεσία μέσα στην καθημερινότητα και από εκεί ξεκινάει η μεγάλη αδυναμία του. Η καθημερινότητά του αργά ή γρήγορα γίνεται το Βατερλό του που θα τον τσακίσει και θα τον εξαντλήσει. Αυτό που θα παίξει κρίσιμο ρόλο είναι ότι δεν θα βρει αναγνώριση τις υπερπροσπάθειας του, αφού έχει καταφέρει να τον θεωρούν δεδομένο, ότι είναι το άτομο που κάνει πολλά, «που τα κάνει όλα και συμφέρει».
Θα οδηγηθεί στο να μετανιώσει έστω στιγμιαία για το ότι προσφέρει τόσα σε κάποιο ή κάποια άτομα που δεν τον καταλαβαίνουν ή δεν αξίζουν την τόσο μεγάλη φροντίδα του και θα περάσει να νοιώσει αγανάκτηση και θυμό. Το δύσκολο είναι ότι, καθώς έχει μάθει να φορτώνεται τα των άλλων και να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο θυμός σπάνια θα εκφραστεί προς τον άλλο που έγινε η αιτία του. Θα κατηγορήσει τον εαυτό του, αφού πάντα είναι ένα ευσυνείδητο άτομο και αισθάνεται ότι είναι υποχρέωσή του να ικανοποιεί τις ανάγκες, τις απαιτήσεις των άλλων.
Αν στρέψει τον θυμό του προς τον άλλο, θα πράξει κάτι που θα τον κάνει να μετανιώσει αργότερα και να νοιώσει τύψεις και θα χρειαστεί το ανθοΐαμα Pine (Πεύκο). Στρέφοντας τον θυμό προς τα μέσα, θα βλάψει τον εαυτό του αρχικά σε ψυχολογικό επίπεδο ενισχύοντας την χαμηλή αυτοεκτίμησή του και αργότερα σε επίπεδο βιολογικό, στην υγεία του. Αυτό είναι ένα επίπεδο αναπλήρωσης και είναι επακόλουθο. Στο στάδιο της αγανάκτησης μπορεί μέσα από την αύξηση της χολής να βλάψει την καρδιά του ή να του δημιουργηθούν ημικρανίες, διαταραχές των οργάνων της πέψης κ.ά. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει κατά βάθος είναι ότι «παγώνει» η πληγωμένη καρδιά του και κλείνει. Σε αυτή την φάση θα χρειαστεί το ανθοΐαμα Holly.
Για την καθημερινότητα θα πει ότι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, ότι οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες σε όγκο. Ότι όλα πρέπει να γίνουν από αυτόν, ότι όλοι από αυτόν τα περιμένουν έτοιμα κτλ. Στην ουσία όμως αυτός έχει διαμορφώσει το περιβάλλον του να αντικατοπτρίζει το σφάλμα του. Ο τύπος Centaury διαπράττει σφάλμα δικαιοσύνης μέσα στον περίγυρό του και ενώ ότι κάνει ξεκινάει με καλή πρόθεση από την καλή του καρδιά, γίνεται με τον χρόνο υπηρέτης του κακού. Κάνει το σφάλμα που ο Χριστός είπε ως εξής: «ου δύνασθε δυσίν κυρίοις δουλεύειν» (δεν μπορείτε να υπηρετείτε δύο Κυρίους). Αυτή η φράση αντικατοπτρίζει θαυμάσια το ανθοΐαμα Cantaury και την εμπειρία στην Παρθένο.
Εκτός αυτών, ο τύπος Centaury είναι ακόμα εγωιστικός και ναι μεν υπηρετεί, αλλά υπηρετεί με ιδιοτέλεια, δίνοντας πρώτη προτεραιότητα στον μικρό οικογενειακό του περίγυρο. Έτσι δεν είναι σε θέση να δει τι πραγματικά και ελεύθερα θέλει ο άλλος. Συχνά προσφέρει αυτά που ο ίδιος νομίζει, που όμως μπορεί να είναι άλλα από αυτά που ο άλλος χρειάζεται. Γι’ αυτό πολλοί έχουν νοιώσει ότι η μητέρα τους μπορεί να ήταν δοτική, αλλά έδινε σύμφωνα με τους δικούς της εγκλωβισμούς. Δεν έχει αποκτήσει ακόμα την υπέρβαση που απαιτείται για να καταλάβει τι πραγματικά χρειάζεται ο άλλος. Γι’ αυτό ο τύπος Centaury είναι καλός στο να υπηρετεί σε γήινα πράγματα, εκεί που προσφέρει υπηρεσία απτή, υλική, όπως είναι οι καθημερινές φροντίδες και ανάγκες ενός σπιτιού, ενός ατόμου.
Αυτές οι δραστηριότητες έχουν μια πραγματική ύπαρξη και έτσι υπηρετεί πραγματικά. Όμως δεν γνωρίζει ακόμα πώς να παρέχει κάτι που μια διαφορετική προσωπικότητα θέλει. Δεν ξέρει ακόμα να ανοίξει τόσο την καρδιά του ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει μια άλλη προσωπικότητα. Ο «άλλος» παραμένει ακόμα ένας άγνωστος, αν και έχει κάνει τεραστία προσπάθεια να τον γνωρίσει και να τον πλησιάσει και δεν απομένει παρά το τελευταίο βήμα της παράδοσης, του ανοίγματος και της αποδοχής του άλλου ισόρροπα πράγμα που θα γίνει στον επόμενο τύπο που θα είναι η αρχή ενός αλλού τεταρτημορίου, στο ζώδιο του Ζυγού σε μία επόμενη ενσάρκωση. Σε αυτήν δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά οι αρετές που αναφέραμε της διάκρισης, σε ποιον θα προσφέρεις τις υπηρεσίες σου.
Στο τεταρτημόριο της Παρθένου υπάρχει ακόμα εμπλοκή με την υποκειμενική σχέση με τον άλλο. Στον πρώτο, εναρκτήριο τύπο του τεταρτημορίου (Καρκίνο) ο άλλος ήταν τμήμα του σπιτιού του, ήταν η αίσθηση της οικογένειας. Στον δεύτερο, συμπυκνωτικό τύπο (Λέων) προβλήθηκαν οι προσωπικές επιλογές και η διαμόρφωση της αυτοσυνείδησης. Σε αυτόν τον τρίτο, συμπερασματικό τύπο επιδιώκει να δημιουργηθεί μία σύνθεση των δύο προηγούμενων. Στέκει μεν με αυτοσυνείδηση αλλά μένει να είναι ακόμα ταυτισμένος με τον κοντινό του περίγυρο. Έχει αποκτήσει δύναμη και την εφαρμόζει με το να υπηρετεί τον άλλο πρωτίστως ως μέλος της οικογένειας και έτσι εκφράζει το ότι αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κάτι σημαντικό για τον άλλο.
Μπορεί σαν τύπος να δείχνει πιο αδύναμος από τον δεύτερο, συγκεντρωτικό τύπο (Λέων) αλλά στην ουσία έχει μια δύναμη θηλυκή, ψυχρή και αμετακίνητη μέσα του, την οποία δεν χρειάζεται ούτε προσπάθεια για να την αποδείξει ή να την επιβάλλει. Απλώς πιστεύει ότι είναι αυτός που τα κατέχει όλα, ότι μπορεί να τα κάνει όλα, ότι όλοι αυτόν χρειάζονται και πως είναι ο καλύτερος στα έργα που πρέπει να γίνουν.
Μέσα σ’ αυτά τα χαρακτηρολογικά συστήματα δημιουργούνται οι παγίδες και οι φαύλοι κύκλοι αυτού του τύπου, με αποτέλεσμα να φτάνει στην υπερκόπωση. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα του τύπου Centaury και του φέρνει αδυναμία, τόσο ψυχολογική διαπλάθοντας και φιλοξενώντας στο νου και την καρδιά αδύναμες συμπεριφορές με έντονα αισθήματα κατωτερότητας, όσο και ενεργειακή αδυναμία και ατονία. Αυτά τα δύο θα τον φέρουν, αν δεν συμμορφωθεί, και στη βιολογική του ασθένεια.
Το ανθοΐαμα Centaury θα του επαναφέρει το σθένος και την σφριγηλότητα και θα τον βοηθήσει να ακούσει την εσωτερική του φωνή, ώστε να επιλέγει πότε θα υπηρετεί κάποιον και πότε όχι. Θα μάθει να αρνείται τις υπηρεσίες του και το κανάκεμά του όταν θεωρεί ότι το αίτημα του άλλου είναι εσφαλμένο, άδικο, όταν θεωρεί ότι ο άλλος είναι λάθος. Δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τους άλλους. Η Παρθένος είναι το «υπηρετικό προσωπικό του Σύμπαντος» και αυτό δεν χρειάζεται να αλλάξει και ούτε και είναι δυνατόν. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Είναι μία εξαίρετη εμπειρία να υπηρετείς τον άλλο. Με το Centaury θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την αίσθηση του εαυτού του, να βρει τον πραγματικό του εαυτό και να αγκαλιάσει τις απόψεις και γνώμες του έτσι που να γίνει ένας ενεργητικός και θετικός εργάτης του Καλού και του Δικαίου, αντί να συμπράττει παθητικά και δουλικά με το Κακό και το Άδικο.
Η Παρθένος έχει κυβερνήτες και τους δύο πλανήτες της τέταρτης ακτίνας της Αρμονίας μέσα από την Διαμάχη. Αυτό δίνει μια αυξημένη και διαρκή κινητικότητα στο ζώδιο και διαρκώς της τα φέρνει έτσι η ζωή που δεν σταματάει, δεν μπορεί να «βολευτεί» στις συνθήκες. Η ζωή της είναι σε μια διαρκή εσωτερική διαμάχη. Γι’ αυτό ο τύπος αυτός θα φτάσει οπωσδήποτε σε εσωτερικές κρίσεις και θα πρέπει να νοιώθει ευλογημένος αν ο Θεός τον φέρει στον δρόμο να λύσει το υπαρξιακό του ζήτημα, που έχει μεγάλη ώθηση υλοποίησης και μπορεί να αποτελέσει αιτία ασθένειας.