Chicory, το ανθοΐαμα του Σκορπιού
Ο Έντουαρντ Μπαχ, στο βιβλίο του «Δώδεκα Θεραπευτές», περιγράφει το ανθοΐαμα Chicory με τις εξής φράσεις:
«Εκείνοι που προσέχουν τις ανάγκες των άλλων· τείνουν να είναι υπερπροστατευτικοί για παιδιά, συγγενείς, φίλους, πάντα βρίσκοντας κάτι που πρέπει να μπει στη σωστή του θέση. Διαρκώς διορθώνουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν λάθος και απολαμβάνουν να το κάνουν. Επιθυμούν εκείνοι για τους οποίους νοιάζονται να είναι κοντά τους.»
Το Chicory στην επιστημονική του ονομασία λέγεται Chicorium Intybus και είναι το γνωστό μας ραδίκι. Ανήκει στην οικογένεια ανθοϊαμάτων που τα χαρακτηρίζει η «Yπερβολική έγνοια για το καλό των άλλων».
Θα λέγαμε ότι είναι ο πλέον δεσποτικός τύπος. Διεκδικεί να κυριαρχεί η άποψη ότι το καλό του άλλου είναι να βρίσκεται κοντά του, να «ενώνεται» μαζί του. Στην ουσία όμως, ο τύπος Chicory έχει αποδεχτεί ότι ο ίδιος έχει περισσότερο ανάγκη τον άλλο. Κολλάει έντονα επάνω του και επιμένει ότι αυτός ξέρει το καλό του. Δεν λέει ότι εγώ θέλω αυτό η εκείνο από εσένα, αλλά εγώ ξέρω πιο είναι το καλό για σένα. Το καλό σου, με δυο λόγια, είμαι εγώ.
Αυτό τον κάνει να δημιουργείται εξάρτηση στην σχέση του με τον άλλο. Ασχολείται πολύ και έντονα με αυτούς που έρχεται σε επαφή, ειδικά στις σχέσεις ζευγαριού ή στην σχέση με τα παιδιά του. Έτσι λόγω και της τάσης αντικειμενισμού που τον διακατέχει, γίνεται στις δύσκολες περιπτώσεις πολύ εξαρτημένος, όπως και προσπαθεί πολύ έντονα να εξαρτήσει τους άλλους από εκείνον. Στην ουσία ο ίδιος έχει πέσει μέσα στην παγίδα του και μετά προσπαθεί να βάλει και κάποιον άλλο. Όλα αυτά που έχουν βάση στην κτητικότητα τα βιώνει πολύ έντονα πρώτα μέσα του και γι αυτό μπορεί να πέσει πρώτος αυτός θύμα μιας σχέσης έντονης συναισθηματικά και χωρίς διάκριση γιατί έχει την τάση να «αφήνεται» πρώτος στον άλλο.
Οι τύποι αυτοί βασανίζονται πολύ και δεν μπορούν να μείνουν μόνοι. Αφενός γιατί δεν αντέχουν την μοναξιά και αφετέρου γιατί έτσι νοιώθουν ότι ζουν, ότι είναι χρήσιμοι, ότι είναι αποδοτικοί, έτσι αισθάνονται ενεργοί και τραβούν την προσοχή. Για να επιτύχουν να κάνουν τον άλλο να δεχθεί ότι εκείνοι ενεργούν για το καλό του, εκμεταλλεύονται κάθε περίσταση και έτσι γίνονται γενικά εκμεταλλευτικοί τύποι. Μπορεί να κάνει τα πάντα και με πάθος, για να πείσει για τους σκοπούς του. Από το να κλάψει ψεύτικα, μέχρι το να μιλάει πολύ για να προωθήσει την άποψη του και να φθάσει να αγαπηθεί και να δεσμεύσει σε μια σχέση που περιέχει το βίωμα της εξάρτησης.
Έχοντας διαρκώς στραμμένη την προσοχή του στον άλλο, είναι πρώτος αυτός εξαρτημένος και στη συνέχεια προσπαθεί να μεταδώσει την εξάρτηση του αυτή, για να ολοκληρωθεί η εξαρτησιακή νοοτροπία. Αν είναι σε οικογένεια, επιθυμεί όλοι να κινούνται σφικτά έως ψυχαναγκασμού στη δική του κατεύθυνση, γιατί «αυτός ξέρει». Στην ουσία όμως είναι ήδη αυτός ψυχαναγκαστικά προσκολλημένος με την οικογένεια. Τα πρόσωπα που αγαπάει πρέπει να είναι πολύ προσκολλημένα επάνω του όπως είναι και ο ίδιος φθάνοντας να νοιώθουν ότι δεν υπάρχει ο ένας χωρίς τον άλλο. Με αυτό το μηχανισμό όμως περνάει τα προβλήματα του στους άλλους αντί να τα αντιμετωπίσει μόνος του πριν προχωρήσει προς την σύναψη στενών σχέσεων με σκοπό την δημιουργία οικογένειας. Τα ίδια συμβαίνουν και σε οποιαδήποτε ομάδα.
Όταν δεν γίνει αποδεκτός ο τρόπος του, η άποψή του, η φροντίδα που δείχνει για τους άλλους και την απορρίψουν ως άχρηστη, η πολύ πιεστική, τότε αναπτύσσει συναισθήματα αυτολύπησης και ισχυρά αισθήματα απόρριψης. Αισθάνεται ότι ο άλλος δεν κατάλαβε, ότι ο άλλος έχει κάποιο πρόβλημα. Σίγουρα θα κάνει κριτική στον άλλο, θα βρει πως έχει κάποιο μειονέκτημα που εμπόδισε την ολοκλήρωση της προσέγγισης για δημιουργία σχέσης, αφού ο ίδιος σκεφτόταν το καλό του άλλου και ο οποίος το γνώριζε καλλίτερα από κάθε άλλον. Είναι το ίδιο έντονος τόσο όταν τον αποδέχονται όσο και όταν τον απορρίπτουν. Έχει μια ενεργητική και μια παθητική πλευρά.
Στην ενεργητική πιέζει να ακολουθήσουν την άποψη του και στην παθητική αρχίζει την «κλάψα», την αυτολύπηση, τα πληγωμένα συναισθήματα, το «μούτρωμα», την κατήφεια και τα παράπονα μέχρι να του δείξουν το ενδιαφέρον που έχει ανάγκη. Είναι ο πιο γκρινιάρης και χειριστικός τύπος και πάντα κάτι επιδιώκει, κάτι εγωιστικό έχει στόχο και αφετηρία της συμπεριφοράς τους. Ειδικά σε ερωτικές σχέσεις η παθητική μορφή αυτού του τύπου μπορεί να ξεπεράσει κάθε φαντασία στα καμώματα της. Είναι, άνδρες και γυναίκες, οι εξπέρ της κρεβατομουρμούρας π.χ. «εγώ κάνω τα πάντα για σένα κι εσύ είσαι αδιάφορη/ος». Εν τω μεταξύ πράγματι έχει κάνει περισσότερα από ότι του ζήτησε ο άλλος. Ακόμα και να προσφερθεί το ενδιαφέρον που ζητάει μπορεί να πέσει στην απληστία εύκολα με το να γίνει άπληστος, ανικανοποίητος, όλο καπρίτσια και τίποτα να μην τον ευχαριστεί.
Είναι ένας παρεξηγημένος τύπος από την άποψη ότι οι περισσότεροι νοιώθουν την χειριστικότητά του βαριά, ότι θέλει να εξαρτήσει τους άλλους από αυτόν. Στην πραγματικότητα όμως, προσπαθεί να δημιουργήσει το έδαφος όπου θα μπορεί να εκφράσει την τεραστία ανάγκη και την εξάρτηση που έχει ο ίδιος από τον άλλον. Ένας δεσποτικός τύπος μόνος του δεν θα είχε αντικείμενο δράσης. Μόνο ένας καλά εξαρτημένος θα τον έκανε να νοιώθει ότι το περιβάλλον είναι ισότιμο με αυτό που νοιώθει εκείνος άρα αυτό θα τον χαλάρωνε και θα τον ικανοποιούσε.
Η παθητική πλευρά του τύπου αυτού που παρουσιάζεται στην απόρριψη, εμφανίζεται πιο καλά κατά την διάρκεια μιας ασθένειας του. Όταν αρρωστήσει φανερώνεται πιο πολύ πλέον η ανάγκη που έχει της φροντίδας και της αίσθησης προσκόλλησης των άλλων. Αν οι γύρω δεν αποδίδουν ικανοποιητικά την αίσθηση του «κολλήματος», δεν του παρέχουν ικανοποιητικά την αίσθηση ότι τον φροντίζουν, μπορεί να φτάσει να υποκρίνεται ότι είναι άρρωστος, να υπερβάλλει των συμπτωμάτων του και να γίνεται πολύ κουραστικός για τους γύρω του μέχρι να νοιώσει την αίσθηση ότι τον προσέχουν, ότι ανταποκρίνονται αυτοί που τόσο τους χρειάζεται. Οι γονείς Chicory είναι απίστευτα κουραστικοί για τα παιδιά τους. Όλο «αχ» και «βαχ» είναι και συνεχή πιεστικά παράπονα ότι αυτός τους φροντίζει ενώ εκείνοι δεν το καταλαβαίνουν κτλ. Φθάνουν σ’ αυτό να γίνονται μεγάλοι εκμεταλλευτές και επιθυμούν να τραβούν ενέργεια από τους άλλους για να γεμίσουν τα δικά τους συναισθηματικά κενά. Υπάρχει ένα σύνδρομο βαμπιρισμού. Διαταραχές όπως η βουλιμία και η νευρική ανορεξία συχνά έχουν την βάση τους σε αυτόν τον τύπο.
Όταν τα πράγματα γύρω τους λειτουργούν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους, όταν οι άλλοι τους δίνουν την ανταπόκριση που επιθυμούν, τότε θα αισθανθούν δύναμη και εξουσία. Όμως η εξουσία τους αυτή όταν κάνει εμφανή τα στοιχεία κατάχρησης, θα υποστούν αργά ή γρήγορα τις συνέπειες. Ένας άνδρας μπορεί να επιτύχει να βιώνει τον εξουσιασμό του πάνω σε κάποια γυναίκα. Όμως, μέσα στην πορεία του χρόνου, η γυναίκα συγκροτώντας τις δυνάμεις της και κατανοώντας την εξάρτησή του από αυτήν θα επιδιώξει να «πάρει το αίμα της πίσω» εκδικούμενη ακόμα και σε πολύ μεγάλη ηλικία τον χειριστικό και δεσποτικό άνδρα της. Μια κατάσταση που θα την παρατηρήσουμε ειδικά σε ζευγάρια μεγάλης ηλικίας.
Παίρνοντας το ανθοΐαμα Chicory, τα άτομα αυτά θα πάψουν να εξαρτώνται από τους άλλους τόσο πολύ. Θα μάθουν να είναι πιο ανεξάρτητοι, θα δουν ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των άλλων και θα προσπαθήσουν να τους βοηθούν ανιδιοτελώς. Όταν ο τύπος Chicory θετικοποιηθεί έχει την δυνατότητα να γίνει ένας πολύ καλός θεραπευτής που θα μπορεί να δει καθαρά τις πραγματικές ανάγκες του αλλού και διεισδυτικά να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα του. Επίσης μπορεί να επιτύχει ένα υψηλό βαθμό συνεργασίας με το περιβάλλον του και να αφιερώσει την έντονη και επιβλητική προσωπικότητα του στην υπηρεσία ενός Ανωτέρου Σχεδίου για τον Άνθρωπο. Να διαθέσει τις μεγάλες ενεργειακές του συσσωρεύσεις και την μαχητικότητά του στην ανιδιοτελή βοήθεια του άλλου. Γι αυτό στον τύπο Chicory κρύβονται μεγάλοι θεραπευτές, αποκρυφιστές και εσωτεριστές.
Μιλάμε για διαδικασία απεξαρτήσεων και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό χρήσης του φυτού είναι ότι η ρίζα του Chicory τρίβεται και καβουρδίζεται σαν τον καφέ και αποτελεί ένα από τα βασικά υποκατάστατά του. Ακόμα και η ρίζα του φυτού δουλεύει στον αγώνα κατά των εξαρτημένων συμπεριφορών!!! Το χρησιμοποιούν πολλοί που θέλουν να κόψουν τον καφέ, για λόγους υγιεινής ή άλλους, αλλά έχουν εξαρτηθεί από το να πίνουν πολλούς καφέδες. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά λένε ότι έχει έντονη γεύση που άνετα υποκαθιστά αυτή του καφέ. Είναι ένα ρόφημα με μεγάλες ποσότητες Μαγνησίου, Ασβεστίου, Χαλκού κ.α. Δεν είναι επιθετικό να σου κόβει τον καφέ δια της βίας, απλά προσφέρει ένα υποκατάστατο. Έχει μία συνειδησιακή συμπεριφορά. Ταιριάζει αυτή η αίσθηση με την δράση του ανθοϊάματος Chicory.
Ο τύπος Chicory θα περάσει κάποια στιγμή μία κατάσταση έντονης κρίσης και θα βιώσει το γκρέμισμα, τον θάνατο, την καταστροφή του οικοδομήματος της ζωής που ο ίδιος έφτιαξε ή των σχέσεων του. Η κρίση αυτή έχει την δυνατότητα να τον οδηγήσει στην Ανακεφαλαίωση της ζωής του και στον Αναπροσανατολισμό της.
Εκείνος που έχει στραμμένη την συνείδηση στην κατά πλάτος, την οριζόντια, την επιφανειακή, την μορφική, υλική πλευρά της ζωής, θα οδηγηθεί σε νέες διαδικασίες για μια σωστότερη σχέση με τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Θα περάσει στην ανάγκη ισορρόπησης με τον άλλο. Αυτή η ανάγκη θα τον φέρει, κάποτε και με κάποιο τρόπο, στο κατώφλι του Ζυγού, αφού πλέον θα διαθέτει στον άλλο τόση δύναμη που θα τείνει να επέλθει ισορροπία μεταξύ του μέσα και του έξω του.
Υπάρχουν άτομα που έχουν επιτύχει την ισορρόπηση με τον άλλο και όμως περνάνε ξανά τα βιώματα του Chicory. Αυτές είναι οι πιο προχωρημένες ψυχές που ακολουθούν ήδη το ανοδικό μονοπάτι της μαθητείας. Αυτή η κατάσταση θα τον οδηγήσει είτε στην περαιτέρω συνειδητοποίηση των δικών του ευθυνών και της εσωτερικής του ζωής, ή αν αυτό έχει επιτευχθεί, το πέρασμα από τον χώρο του Chicory και τα βιώματα των εξαρτήσεων του τύπου αυτού θα αποτελέσουν τη βάση για την κάθαρσή του από τις εξαρτήσεις κάθε είδους και θα τον αναδείξει σε μαχητή αυτού του αγώνα.
Το ανθοΐαμα αυτό, όπως και όλα τα ανθοϊάματα που αντιστοιχούν στα τέσσερα Σταθερά ζώδια είναι πολύ σημαντικά ιδιαίτερα για τους ευρισκόμενους σε Εσωτερική Μαθητεία. Ειδικά στον άξονα Ταύρου – Σκορπιού γίνονται οι μεγαλύτερες μάχες και γι’ αυτό το Gentian του Ταύρου και το Chicory του Σκορπιού είναι πολύ χρήσιμα βοηθήματα για όλους και όχι μόνο όσους έχουν αστρολογική ένταση στα ζώδια αυτά. Οι μάχες έχουν να κάνουν με την νίκη επί των επιθυμιών, των αχαλίνωτων και λαθεμένων συναισθημάτων, των Σειρήνων που σε γνώση ή άγνοιά τους επιχειρούν να κάνουν τον εσωτερικό οδοιπόρο να χάσει χρόνο ή ακόμα και την ψυχή μέσα στον κόσμο των αισθήσεων και των απολαύσεων της ύλης. Η Έλενα Μπλαβάτσκυ στην «Φωνή της Σιγής» λέει:
«Η δεύτερη είναι η αίθουσα της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ. Εκεί η ψυχή σου θα βρει τα λουλούδια της ζωής, μα κάτω απ’ το καθένα τους κι’ ένα κουλουριασμένο φίδι…
Αν θες την δεύτερη (σημ: αίθουσα) να διασχίσεις χωρίς κίνδυνο, μη σταματάς εκεί ανασαίνοντας το άρωμα των λουλουδιών της, των ναρκωτικών. Αν θες από τις καρμικές σου αλυσίδες να ελευθερωθείς, μη ζητάς τον Διδάσκαλό σου σ’ αυτές τις χώρες τις απατηλές.
Οι ΣΟΦΟΙ δεν καθυστερούν μέσα στα δάση των αισθήσεων.
Οι ΣΟΦΟΙ δεν δίνουν προσοχή στις φωνές τις μελιχρές της πλάνης.»
Τέτοιες είναι οι προκλήσεις για αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με την Αυτογνωσία και να βαδίσουν την οδό της Προετοιμασίας και της Μαθητείας. Ο αγώνας με τις εξαρτήσεις έχει μεγάλο εύρος. Η ουσία των εξαρτήσεων είναι η προσκόλλησή μας με την ύλη, με τον κόσμο των αισθήσεων. Η προσκόλλησή μας με τις απολαύσεις. Το να θεωρούμε ότι γεννηθήκαμε για να απολαμβάνουμε υλικά μέσω των αισθήσεων διαρκώς και όχι να απολαμβάνουμε πνευματικά αγαθά. Η εξάρτηση από την απόλαυση είναι για την πλειονότητα τόσο μεγάλη και αποτελεί τον μεγαλύτερο εθισμό, που ακόμα και οι πιο εθιστικές ναρκωτικές ουσίες ωχριούν μπροστά της. Ο εθισμός στην απόλαυση κάνει τον άνθρωπο χειριστικό, τυραννικό, του εαυτού του και των άλλων, όσο και εγωιστικό. Αυτά έχει ο δρόμος και γι’ αυτό ο Σκορπιός είναι το κυρίως ζώδιο της Μαθητείας, της Προετοιμασίας και της Κάθαρσης.
Χαρακτηριστικά μαχητικός τύπος αυτού του χώρου ήταν ο Κρισναμούρτι. Είχε Ωροσκόπο Υδροχόο, Ήλιο στον Ταύρο, Σελήνη στον Τοξότη και Ουρανό (εξωτερικό κυβερνήτη του Ωροσκόπου) στον Σκορπιό. Ο Ουρανός έκανε σύνοδο με την Γη που είναι εσωτερικός κυβερνήτης του Σεληνιακού του ζωδίου, του Τοξότη. Ο Ήλιος του έκανε αντίθεση προς τον Ουρανό. Ο άξονας Ταύρου – Σκορπιού είναι το αλώνι της μάχης με τις εξαρτήσεις από διαφορετική οπτική στο κάθε ζώδιο. Ο Δίας (εσωτερικός κυβερνήτης του Ωροσκόπου) κράταγε μία δυναμική θέση στην αντίθεση Ουρανού – Ήλιου κάνοντας ενάμιση τετράγωνο (135°) προς τον πρώτο και μισό τετράγωνο (45°) προς τον δεύτερο. Έτσι ο Δίας γινόταν ο παραλήπτης των προσπαθειών ισορροπίας της προσωπικότητάς του (Ήλιος) και της εξωτερικής έκφρασης στο επίπεδο της προσωπικότητας του Ουρανού. Η προσπάθεια εξισορρόπησης (αντίθεση) Ηλίου – Ουρανού μεταφερόταν στον Δία ως εσωτερικό κυβερνήτη του Ωροσκόπου του. Ο Δίας είναι ο πλανήτης της δεύτερης ακτίνας και ο Κρισναμούρτι απ’ την πολύ μικρή ηλικία του φάνηκε ότι είναι ένας δάσκαλος της ακτίνας αυτής.
Ο Δίας είναι σε έξαρση στον Καρκίνο και ο εκτός ορίων Άρης του τον έκαναν ιδιαίτερα μαχητικό στον αγώνα του για την διδασκαλία της απομάκρυνσης από τις εξαρτήσεις, τις εξαρτησιακές και εξαρτώμενες συμπεριφορές. Σχετίζεται βασικά με τον άξονα Ταύρου – Σκορπιού, το μετερίζι της Μεγάλης Προετοιμασίας και κάθαρσης. Ήλιος (Ταύρος), Ουρανός με Γη (Σκορπιός) και Σελήνη (Τοξότης) βρίσκονται στα τρία ζώδια της τέταρτης ακτίνας που μέσα από την Διαμάχη επιδιώκει την επίτευξη της Αρμονίας. Είχε μεγάλη σχέση η τέταρτη ακτίνα με τον Δάσκαλο αυτό. Θα έλεγα ήταν πρωτοπόρος διανοητής της ακτίνας αυτής και των τρόπων της στην επίτευξη της σύνδεσης με την δεύτερη ακτίνα της Αγάπης και της Σοφίας, μέσω της Αρμονίας.
Οι τύποι Chicory θα βρουν μεγάλη γαλήνη ψυχής στην διδασκαλία του Κρισναμούρτι και φωτεινή νοητική και συναισθηματική στήριξη στους αγώνες τους.