Θεοφάνεια, η Βάπτιση και ο Βαπτιστής
Σίγουρα η σημαντική της ημέρας των Θεοφανείων στρέφεται πρωτίστως γύρω από την Αποκαλυπτική της πλευρά, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σημερινής μορφής της τριαδικότητας της Μονάδος και όχι χωρίς λόγο. Μία τέτοια μέρα όμως θα ήθελα να αναφερθώ στην Οντότητα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην εορτή των Θεοφανείων, τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.
Εκτός της βαθιάς οντολογικής σημασίας της ημέρας της Βάπτισης βλέπουμε να αποκαλύπτονται περαιτέρω και άλλες όψεις. Μία από αυτές είναι η αναγνώριση του Ιωάννη από τον Ιησού. Το ότι ο Ιησούς πήγε να βαπτιστεί από τον Ιωάννη έχει πολύ μεγάλη σημασία. Για πρώτη φορά ο Ιησούς συναντιέται και αναγνωρίζει έναν συνοδοιπόρο του, έναν Εταίρο και αυτό έχει ιδιαίτερη εσωτεριστική σημασία όπως θα δούμε και στην συνέχεια.
Σημειωτέον ότι έκτοτε οι χριστιανικές θρησκείες ακολουθούν την τεχνική της βάπτισης, συνεχίζοντας ουσιαστικά το Έργο του Ιωάννη, για όσους είναι έτοιμοι να δεχθούν αυτή την ύψωση. Στην πραγματικότητα ο Ιωάννης συνεχίζει να βαπτίζει και έχει ενεργό συμμετοχή σε κάθε βάπτιση. Το κανάλι της Βάπτισης κρατιέται ανοικτό μέχρι σήμερα από τον Ιωάννη και τους συνεργάτες του. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εσωτεριστικό ζήτημα.
Ο Ιωάννης μέσα στον κύκλο της τεράστιας προσφοράς του, βάπτιζε όσους ήθελαν που σημαίνει, όσους ήταν έτοιμοι και αυτό έχει μεγάλη σημασία σε σύγκριση με αυτό που κάνει η σημερινή εκκλησία. Πόση πνευματική γενναιότητα και υπευθυνότητα απαιτείται για να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο σαν τρόπο βοήθειας των ανθρώπων! Με αυτό που έκανε ο Ιωάννης έφερνε τους ανθρώπους σε επαφή με κάτι εξαιρετικά βαθύ. Πόση πνευματική δύναμη απαιτείται για μια τέτοια δράση και μάλιστα να αναγνωριστεί και να τοποθετηθεί με την συμμετοχή του Ιησού, στο βάθρο της Αλήθειας που Εκείνος έφερε!
Ο Ιησούς με το να βαπτιστεί από τον Ιωάννη έδειξε την ανώτερη και βαθιά συμφωνία που υπήρχε μεταξύ τους. Βέβαια ο Ιησούς και ο Ιωάννης γνωρίζονταν από τους Εσσαίους στους οποίους είχαν κάποτε μαθητεύσει και οι δύο, αλλά οποιαδήποτε μαθητεία απομένει να εφαρμοστεί από τον καθένα και αυτό το κάνει ο καθένας μόνος του. Οπότε η αναγνώριση του ενός προς τον άλλον αποτελεί μία βαθιά επιβεβαίωση. Αυτή η μέρα είναι η απόδειξη ότι ο Ιωάννης δεν ήταν ένας απλός πνευματικός αγωνιστής, αλλά ό,τι έκανε ήταν βαθιά αγκυροβολημένο στους κόλπους της Πραγματικότητας, στον κόσμο του Πνευματικού Φώτος.
Ο Ιησούς με αυτό τον τρόπο έβαλε σε μία τάξη ανωτάτη τα πράγματα, επιδεικνύοντας και συμβολίζοντας το ότι η Βάπτιση του ήταν το σφράγισμα του περάσματος του από την Δεύτερη Μύηση. Ας θυμηθούμε ότι συνολικά δύο φορές εμφανίζεται ο Θεός ως τριαδικότητα στην Χριστιανική θρησκεία. Η πρώτη φορά είναι κατά την Βάπτιση (αποκάλυψη της Δεύτερης Μύησης) και η δεύτερη φορά κατά την Μεταμόρφωση (αποκάλυψη της Τρίτης Μύησης). Αυτά έχουν μία σημασία και για την Αποκαλυπτική Αποστολή του Ιησού, που τόσο έχει επιχειρηθεί να διαστρεβλωθεί. Όμως κρύβουν και κάποια βαθύτατη πληροφορία για το εσωτερικό νόημα των δύο αυτών μυήσεων. Από την δεύτερη μύηση προς την τρίτη, το πέρασμα δεν το κάνει κάποιος μόνος του πλέον, αλλά με την άμεση συμμετοχή του εντός του πνεύματος.